Libya'da üretime kapatılan petrol tesislerinin zararı 9 milyar doları aştı

Afrika'nın en büyük petrol rezervine sahip ülkesi Libya'da ocak ayında günlük 1,2 milyon varil olan petrol üretimi 100 binin altına düştü

Fotoğraf: AA

Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC), üretime kapatılan petrol tesislerinin yaşadığı mali kayba yönelik açıklama yaptı.

Kurumdan yapılan açıklamada, "Petrol tesislerinin yasadışı şekilde kapatılmasından kaynaklanan toplam devlet zararı 9,1 milyar dolar olarak gerçekleşti" ifadelerine yer verildi.

Ülkede petrol üretimi, doğu petrol bölgesindeki önemli limanlardan yapılan ihracatın askıya alınmasının ardından, ocak ayı ortasından bu yana önemli ölçüde düşerek günlük 1,2 milyon varilden 100 bin varili altına düştü.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Batılı lükeler, savaş açısından kırılgan ekonominin istikrarını ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tehdidini engellemek adına petrol tesislerine uygulanan ablukanın kaldırıması yönünde çeşitli araçlarla çağrıda bulundu.

Libya'da petrol sektörü, güvenlik tehditleri veya işgücü grevleri, petrol sahaları ve limanlarının sürekli kapatılması nedeniyle istikrarsız üretim süreçleri sonucu önemli zorluklarla karşı karşıya kalmış durumda.

 

Hafter yanlısı grupların, Libya hükümetine giden kaynakları kesmek için ülkenin doğu kesimlerindeki petrol tesislerini ocak ayında kapatmasıyla petrol üretimi neredeyse durma noktasına geldi.

Bu yıl başında günde 1,2 milyon varil ham petrol üretebilen Afrika'nın en büyük petrol rezervi ülkesi Libya, Hafter yanlısı grupların altı aydan uzun süre petrol üretimini kesintiye uğratması nedeniyle günde yüz bin varilin altına gerilemiş, ülkede akaryakıt kuyrukları sıradan hale gelmişti.

NOC, geçen haftalarda, ülkenin güneyindeki yüksek kapasiteye sahip ancak üretimin durmuş olduğu Şerara Petrol Sahası'na Rus ve diğer yabancı paralı askerlerin girmesinden derin kaygı duyulduğunu açıklamıştı.

NOC ayrıca, BM ve ABD liderliğinde bölgesel güçlerle Libya'da petrol üretiminin yeniden başlamasına ilişkin yürütülen görüşmelerden "umutlu" olduğunu bildirmişti.

Uzmanlar, Libya'da hükümet karşısında üst üste kayıplar veren ve siyasi müzakerelere dönülmesi için çıkış yolu arayan Hafter'in, pazarlık kozu olarak kullandığı petrol üretim kesintisi nedeniyle uluslararası baskı altında olduğunu ifade etmişti.

NOC, giderek uzayan kesintisinin altyapıya zarar verdiğini, üretimi yarı yarıya düşürebileceği ve petrol kuyularındaki verimi kalıcı biçimde bozabileceği uyarısında bulunmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU