Mehmet Altan’dan AİHM Başkanı’na fahri doktora mektubu

Altan, AİHM Başkanı Snapo’ya İstanbul Üniversitesi’nden alacağı fahri doktora haberleri üzerine açık bir mektup yazdı

Fotoğraf: AA

Yazar ve akademisyen  Mehmet Altan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Robert Snapo’nun İstanbul Üniversitesi’nden fahri doktora alacağı haberi üzerine bir açık mektup kaleme aldı.

Altan, Snapo’ya hitaben kaleme aldığı mektubunda “Kesinleşmiş beraat, Anayasa Mahkemesi’nin ve AİHM’in hak ihlalleri kararlarına karşın, ben sizin fahrî doktora alacağınız üniversiteme dönebilmiş değilim” dedi.

thumbs_b_c_b84f0fd465c77b56b2a97523511d2b99.jpg
Mehmet Altan. Fotoğraf: AA



İstanbul Üniversitesi’nin kendisi gibi KHK ile görevlerinden alınan akademisyenlerin davalarında “davalı kurum” olarak yer aldığını belirten Altan, “Bu davalar hâlen devam ediyor ve pek muhtemeldir ki sizin başkanı olduğunuz AİHM önüne de gelecektir. Ancak siz o süreçte İstanbul Üniversitesi’nden fahrî doktora diploması almış bir Yargıç olacaksınız. Yüzlerce öğretim görevlisini haksız bir şekilde okuldan atarak işsizliğe ve yoksulluğa mahkûm eden bir üniversitenin fahrî üyesi olmak bilmiyorum ne kadar övünç verici” ifadelerini kullandı.

Altan, mektubunun bir bölümünde şu ifadeleri kullandı:

Ben, “fahrî hukuk doktorası” alacağınız İstanbul Üniversitesi’nde kesintisiz otuz yıl hocalık yaptım. 27 yıl önce de profesör oldum.
Anayasanın  üç maddesinin ihlali sonucu tutuklandıktan bir ay sonra,  cezaevindeki hücremde, 29 Ekim 2016 tarihinde KHK ile üniversiteden ihraç edildiğimi televizyonda duydum. Beni ve pek çok akademisyeni ihraç edenler ile size fahrî doktora verecek olanlar aynı kişiler.  
Anayasa Mahkemesinin dava dosyasında “mevcut tüm delilleri değerlendirerek”,  üç ayrı hak ihlali ve tahliye kararına karşın tahliye edilmedim. Üstelik hemen ertesinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına da mahkûm edildim. Başkanı olduğunuz AİHM’in hakkımda verdiği hak ihlali kararından sonra dahi İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından bu mahkûmiyetimin onanmasına karar verildi. Bu tür hukuk skandallarının yaşandığı süreçlerin var olduğundan söz ediyorum.  
Ancak nihayetinde, çok sonra Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin beraatime hükmetmesi sonucunda, 4 Kasım 2019 tarihinde beraat ettim ve bu karar kesinleşti.
Ama “davalısı” fahri doktora ünvanını alacağınız İstanbul Üniversitesi olan, “üniversiteden ihracımın iptali” konulu davam hâlen Ankara 21. İdare Mahkemesinde beklemektedir.
Kesinleşmiş beraat, Anayasa Mahkemesi’nin ve AİHM’in hak ihlalleri kararlarına karşın, ben sizin fahrî doktora alacağınız üniversiteme dönebilmiş değilim. 

Prof. Dr. Mehmet Altan hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yapılan yeniden yargılamada beraat etmişti.

Altan'ın KHK konusundaki davası ise sürüyor.

 

Independent Türkçe, P24

DAHA FAZLA HABER OKU