"İki numaralı isim" oldu deniyordu, bir aydır kayıp: Kim Jong-un'un kardeşi nerede?

Doğu Asya uzmanı Nam Sung-wook'a göre bu, Kim Yo-jong'un bilerek geri çekildiğini gösteriyor olabilir

Batılılar geçen sene yayımlanan bu fotoğrafta solda yer alan kişinin Kim Yo-jong olduğundan emin değildi, şimdiyse "Kim Jong-un'dan sonra gelecek kişi" olduğu söyleniyor (AP)

Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong'un 27 Temmuz'dan beri yayımlanan herhangi bir fotoğraf ya da videoda görülmemesi, dış dünyaya kapalı Kuzey Kore dışında da merak uyandırdı. 

Bir anda ön plana çıkan Kim Yo-jong'un ülkedeki "iki numaralı kişi" olduğu iddia edildikten sonra çarşamba günü yayımlanan fotoğraflarda da görünmemesi, ipinin çekildiği yorumlarına yol açtı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı yayın kuruluşları, bir süredir sağlık durumunun kötüye gittiğine dair spekülasyonlar yapılan Kim Jong-un'un bazı yetkilerini kardeşine devrettiğini gizlemek için, Pyongyang yönetiminin böyle bir taktiğe başvurduğunu öne sürdü.

Güney Kore'nin köklü gazetesi Chosun Ilbo'da yer alan habere göreyse, uzmanlar Kim Yo-jong'un bilinçli olarak geriye çekildiğini belirtiyor. 

Doğu Asya uzmanı Nam Sung-wook, bu durumun köklü bir geleneğin devamını gösterdiğini ifade etti:

Geçmişte biri 'iki numaralı kişi' ilan edildiği anda mevkisini kaybederdi. Kim Yo-jong aileden de olsa, denge ve denetleme sisteminin sürdüğü görüntüsü korunmalı.

CNN International da çarşamba günü yayımladığı haberde Kim Yo-jong'un yokluğu için "alışılmadık ama hastalık ya da meşguliyet gibi sebeplerle açıklanabilir" dedi.  

north-korea-64.jpg
Salı günü çekildiği belirtilerek Kuzey Kore resmi haber ajansı tarafından servis edilen fotoğraflarda Kim Yo-jong yine yoktu (AP)​​​​​


Kuzey Kore lideri Kim hakkında, nisanda "sağlığının yerinde olmadığı veya öldüğü" yönünde söylentiler çıkmıştı. Kim Yo-jong'un mart ayından beri daha sık görülmesi de bu söylentileri güçlendirmişti. 

İddialar ne zaman ülke dışında yeniden dillendirilmeye başlasa, Kuzey Kore medyası Kim Jong-un'a ait yeni fotoğraflar yayımladı. Son olarak bu hafta da aynı durum tekrarlandı. 

Komada olduğu öne sürülen Kuzey Kore liderinin Politbüro üyeleriyle birlikte salı günü çekildiği belirtilen yeni fotoğrafları ertesi gün servis edildi. Ancak bu sefer de Kim Yo-jong'un yokluğu dikkat çekti.


Independent Türkçe, Chosun Ilbo

DAHA FAZLA HABER OKU