Öykü Arin’e annesinden yarı uyumlu ilik nakli yapıldı

4 aydır ilik bekleyen Öykü Arin’e uygun ilik bulunamayınca annesi Eylem Şen Yazıcı’dan ilik nakledildi

Antalya’da geçtiğimiz Kasım ayında nadir görülen Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi konulan 4 yaşındaki Öykü Arin'e uygun ilik bulunamayınca annesi Eylem Şen Yazıcı’dan yarı uyumlu ilik nakli gerçekleştirildi.
 

ÖYKÜ ARİNE - ANNE EYLEM ŞEN ( 2) İHA.jpg
Öykü Arin Kasım ayından beri löseminin nadir görülen türlerinden JMML ile mücadele ediyordu / Fotoğraf: İHA


İzmir’de yaşayan Yazıcı ailesi, kızlarına hastalık tanısı konulduktan sonra tedavi için Antalya’da bir özel hastaneye gitti. Aile bu sırada uygun iliğin bulunması amacıyla da hem yurtiçinde hem de yurtdışında 'Öykü Arin'e Umut Ol' adıyla kampanya başlattı.

Yaklaşık 4 ay süren kampanyaya birçok ünlünün yanı sıra yurtiçi ve yurtdışından insanlar da destek verdi. Binlerce kişi kök hücre bağışında bulundu, ancak Öykü için uygun donör bulunamadı. Doktorlar hastalığın küçük kıza daha fazla zarar vermemesi için anneden yarı uyumlu ilik nakli kararı aldı. Öykü Arin için 11 Nisan Perşembe günü nakil süreci başlatıldı. İlk olarak kan değerleri ölçülüp genel sağlık taraması gerçekleştirilen Öykü’nün annesi Eylem Şen Yazıcı, bir hafta gözetim altında tutularak değerleri takip edildi. 

Yarı uyum nakli için herhangi bir problem çıkmaması üzerine dün akşam saatlerinde anneden alınan kök hücreler Öykü Arin’e nakledildi. 

“Güzel bir bahçeye tohum ekildi” 

Naklin ardından açıklama yapan anne Eylem Şen Yazıcı, şöyle dedi: 

“Akşam saatlerinde benden toplanan kök hücreler canım kızım Öykü Arin’ime nakledildi. Çok güzel bir bahçeye tohum ekildi ve 20 gün içinde filizlenip Öykü Arin'in iliklerine yerleşmesini tüm kalbimle umut ediyorum. Bu süreçte yeni kök hücrelerle Öykü Arin'in iliği arasında ilik savaşı denilebilecek bir süreç yaşanacak. Graft Versus Host ismi verilen uyumlanma ya da uyum mücadelesi sürecinde kalan JMML hücreleri varsa onların da betaraf edileceğine eminim. Ciddi risk ihtimalleri var evet ama bence onlar olmayacak. Ufak tefek sorunlarla atlatacak bence çünkü Öykü Arin çok güçlü bir aslan ve de çok güzel gözlü bir ceylan.” 

“Virüsler, mikroplar şimdi ne diyecek?” 

Anne Eylem Şen Yazıcı nakil öncesi kızıyla diyaloglarının olduğu videoyu sosyal medya hesabından paylaştı. Videoda annesine “Virüsler, mikroplar ne diyecek?” diyen Öykü’ye, Eylem Şen Yazıcı “Annesinden kök hücre aldı Öykü Arin, bize artık burada hayat kalmadı. Mahvolduk, bittik biz diyecekler. Sen güçlenmiş, bütün kötü hücreleri yenmiş olarak bu hastaneden çıkacaksın dostum” cevabını verdi. 

Öykü Arin’in “Başıma kök hücreden sevgiler konunca ne diyecekler?” sorusuna ise annesi “Bütün organlarına kök hücreden sevgiler konunca, diyecekler ki her yer sevgi oldu. Onu görmeye dayanamıyorum” şeklinde cevap verdi. 

Nakil işleminin bitmesinin ardından, anne ve kızı 28 gün boyunca steril bir odada kalacak ve ilik naklinin bu süreç boyunca başarılı olup olmadığı gözlenecek. Yarı uyumlu nakil başarısız olur ya da JMML tekrar ederse Öykü Arin'e yeniden nakil yapılması gerekecek. 

"Kan üretmeye başlarsa ilik tuttu varsayacağız" 

Kızının ve eşinin son durumuyla ilgili açıklama yapan baba Çağdaş Yazıcı “Önümüzde yaklaşık 2 haftalık bir süre var. Bu süre eşimden aktarılan kök hücrenin, Öykü Arin’in iliklerine yerleşip, tutunup tutunmadığını, bu hücrelerin fonksiyonel bir şekilde çalışıp çalışmadığını takip ettiğimiz bir süreç olacak. Eğer kan üretmeye başlarsa vücut ilik tuttu diye varsayacağız" dedi. 

Baba Yazıcı uygun ilik bulunamayınca doktorların, çocuğu karnında taşıdığı için birbirlerinin bağışıklık sistemlerine daha aşina olması nedeniyle daha az risk taşıyan kişinin anne olduğuna karar verdiklerini söyledi. 

 

 


İHA

DAHA FAZLA HABER OKU