Robert Downey Jr. Benedict Cumberbatch'e karşı: Hangi Sherlock Holmes daha iyi?

Avengers evreninde aynı safta olsa da iki aktör, Sherlock Holmes rolünde daima kıyaslanıyor. Peki hangisi daha iyi bir dedektif?

Sherlock Holmes'ü başarıyla canlandıran aktörler arasında Downey Jr. ve Cumberbach öne çıkıyor (Fotoğraflar: IMDb, BBC / Kolaj: Independent Türkçe)

Arthur Conan Doyle’un yarattığı efsanevi dedektif Sherlock Holmes, yalnızca edebiyat dünyasına damga vurmadı. Beyaz perdeye ve televizyonadefalarca uyarlanan öyküler, her kuşaktan insan için popülerliğini hala koruyor.

Karakteri sinema ve TV’de başarıyla canlandıranlar arasında iki aktör öne çıkıyor: Robert Downey Jr. ve Benedict Cumberbatch.

Şimdilerde Marvel süper kahramanı Iron Man’e hayat veren Downey Jr,. 2009 yapımı Sherlock Holmes ve 2011 yapımı Sherlock Holmes: Gölge Oyunları’nda (Sherlock Holmes: A Game of Shadows) başrolde yer almıştı. Oyuncunun yeni Sherlock filminin de 2021’de gösterime girmesi bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yine Marvel süper kahramanlarından Dr. Strange’i calandıran Cumberbatch ise 2010’da yayına başlayan ve 4 sezon süren BBC dizisi Sherlock’taki başarılı performansıyla adından söz ettirmişti.

İki oyuncu Marvel Evren'inde aynı satfa yer alsa da polisiyeseverler, hangi aktörün Sherlock rolünde daha iyi olduğunu uzun süredir tartışıyor. İzleyicilerin üçüncü Sherlock Holmes filmini merakla beklediği düşünülürse bu tartışmanın kısa sürede sonlanması pek de mümkün görünmüyor.

Öte yandan Screenrant’in iki aktörü karşılaştırdığı son içeriği, tartışmaya yeni bir soluk getirebilir. İki oyuncunun ve haliyle iki dedektifin farklı açılardan değerlendirildiği yazıda şu başlıklar öne çıkıyor:

Hangi Sherlock kitaplara daha uygun?

Roman ve hikayelerdeki Sherlock, evde dağınık ama dışarıda soğukkanlı ve sakin biri. Downey’nin canlandırdığı karakter, ondan daha düzensiz ve sabırsız, zaman zaman saldırganlaşan, egzantirik bir adam. Yine de kılık değiştirme ustalığı, farklı savaş türlerindeki uzmanlığı, hileleri ve becerileri nedeniyle kitaplara, Cumberbatch’in karakterinden daha daha sadık.

Hangi Sherlock Holmes’ün vakaları daha iyi?

Televizyon dizileri, yazarlara birçok farklı hikayeyi ve vakayı sunma şansı tanıyor. Bir veya iki sinema filminde ise bu olanağa erişmek pek mümkün değil. Bu nedenle Sherlock dizisi, Conan Doyle’un pek çok vakasını alıp, modern dünyaya uyarlayabildi. Kısacası en iyi vakalara Cumberbatch’in Sherlock’u sahip oldu. Tabii bu, filmlerin kötü olduğu anlamına gelmiyor.

Hangi Sherlock daha iyi bir dedektif?

Sherlock Holmes’ün iki versiyonu da ne kadar karmaşık görünürse görünsün tüm vakaları çözdü. Ancak Cumberbatch’in karakteri özellikle ölümden döndükten sonra inandırıcılıktan uzaklaştı. İyi bir dedektifti ama bir noktadan sonra yöntemleri fantastik bir boyuta erişti. Downey Jr.’ın dedektifi ise onun yanında çok daha inandırıcı kaldı.

Sonuç: Robert Downey Jr. kazandı

Cumberbatch’in karakteri, çok sayıda vakayı işleme fırsatına erişse de Downey Jr.’ın canlandırdığı Sherlock Holmes yarışı kazanmış gibi görünüyor. Çünkü Downey’nin dedektifi, hem kitapları okuyanlara hem de onlara aşina olmayanlara hitap eden, gerçekçi bir hikaye sunuyor.

 

Independent Türkçe, ScreenRant

DAHA FAZLA HABER OKU