Hafter'in sözcüsü Mismari: UMH ve Türkiye Sirte'ye saldırı kararı aldı

Libya'da Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed Mismari, Ulusam Mutabakat Hükümeti tarafından duyurulan "ateşkes" hamlesinin "göz boyama" olduğunu savundu

Fotoğraf: Twitter

Libya'da Halife Hafter liderliğindeki Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu (LUO) Sözcüsü Ahmed Mismari, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) duyurduğu ateşkes girişimine tepki gösterdi.

Ateşkesin bir "göz boyama ve savaş hilesi" olduğunu savunan sözcü, UMH'nin Türkiye'nin desteğiyle Sirte'ye operasyon için son hazırlıklarını yaptığını söyledi.

Mismari, düzenlediği basın toplantısında, UMH Başbakbanı Fayiz Serrac'ın duyurduğu ateşkes girişimini "medya pazarlaması" olarak nitelendirirken, Türkiye destekli milislerin şu anda savaş konumunda olduğunu ve Sirte'ye yönelik bir saldırıya hazırlıklı olduklarını ifade etti.

Sözcü, Hafter'in siyasi müttefiki Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in ateşkes çağrısına ilşikin yorum yapmaktan kaçındı.

Serrac'ın ateşkes çağrısı

Libya Başbakanı Serrac, cuma günü "milli ve siyasi sorumluluğunun, ülke ve bölgenin içinde bulunduğu durumun ve salgın şartlarının gereği olarak ülkedeki tüm askeri güçlere derhal ateşkes yapılması ve askeri operasyonların durdurulması talimatı" vermişti.

Serrac, fiili bir ateşkes için Sirte ve Cufra'nın silahtan arındırılmış bölgeler olması, yabancı ve paralı askerlerin ülkeden çıkması gerektiğine dikkati çekerken tüm Libyalıların üzerinde anlaşacağı Anayasa hükümlerine uygun olarak, Başkanlık Konseyi ve genel seçimlerin gelecek mart ayında yapılması çağrısını yinelemişti.

TM Başkanı Akile Salih de Serrac'ın yaptığı ateşkes açıklamasıyla eş zamanlı şekilde "acil bir ateşkes ve Sirte'nin yeni kurulacak Başkanlık Konseyi'ne geçici olarak ev sahipliği yapması" çağrısında bulunmuştu.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU