Oxford Üniversitesi: Antibiyotik kullanmayın, bal tüketin

Yapılan bir araştırmada, bir kaşık balın piyasadaki tüm antibiyotiklerden daha fazla etkili olduğu kaydedildi

Fotoğraf: Pixabay

Geleneksel olarak, boğaz ağrısı, öksürük ve vücut direncini artırmak için yüzyıllardır kullanılan balın etkisi bilimsel çalışmalarla da ortaya koyuldu.

Birleşik Krallık’taki Oxford Üniversitesi tarafından yapılan çalışma, bir kaşık balın piyasada bulunan tüm antibiyotiklerden çok daha fazla faydalı olduğunu ortaya koydu.

İyileşmeyi hızlandırıyor, öksürüğü yüzde 50 azaltıyor

Araştırmacılar, balın etkisine dair yapılan önceki 14 çalışmadan faydalanarak arıların ürettiği doğa mucizesinin üst solunum yolu hastalıklarına (ÜSYE) karşı antibiyotik, antihistamin ve ağrı kesicilerden ortalama olarak yüzde 36 daha fazla etkili olduğunu ortaya koydu. Buna ek olarak, balın iyileşme sürecini kimi durumlarda iki güne düşürdüğünü ve öksürüğü yüzde 50’i azalttığı belirtildi.

British Medical Journal'da yayımlanan çalışmada, "Bal, kombine semptom skorunda, öksürük sıklığında ve öksürük şiddetinde önemli ölçüde azalma ile ilişkilendirildi” ifadeleri kullanıldı.

Antibiyotik direncini önlemeye yardımcı

Öte yandan, araştırmacılar balın ucuz ve kolay erişilebilir olduğunu ve neredeyse hiçbir yan etkisinin bulunmadığını belirtti. Çalışmanın yazarları ayrıca, üst solunum yolu hastalıkları için bal kullanmanın, aşırı antibiyotik tüketimini azaltabileceğini ve bu durumun da antimikrobiyal direnç krizi (yoğun abtibiyotik kullanımı nedeniyle virüs ve bakterilerin gelişerek ilaçlara direnç göstermesi) sorununu çözebileceğini açıkladı.

 

Independent Türkçe, NTV

DAHA FAZLA HABER OKU