Trump: Şikago'daki şiddet Afganistan, Irak ve Suriye'dekinden beter

ABD Başkanı bu sözleri Wisconsin'daki seçim mitinginde sarf etti

Trump ABD'de yaşanan şiddet olaylarını, savaşlarda ağır kayıplar vermiş ülkelerle kıyasladı (AP) 

Donald Trump son zamanlarda Şikago'da yaşanan şiddet olaylarının, uzun süreli savaşlar sırasında yüz binlerce kişinin öldürüldüğü Afganistan, Irak ve Suriye'deki durumdan daha kötü olduğunu iddia etti.

ABD Başkanı, Wisconsin eyaletinin Oshkosh kentinde düzenlenen seçim mitinginde ilk olarak, geçen pazar Şikago'da gerçekleşen ve şiddet olaylarına dönüşen bir protestodan bahsetti.

Pazartesi günü Wittman Havalimanı'nda destekçilerine seslenen Trump, "Şikago'da 17 polis memuru yaralandı" dedi.

ABD Başkanı daha sonra da sözü aynı şehirde haziran ayında çok sayıda silahla vurulma hadisesinin yaşandığı hafta sonuna getirdi.

Bir hafta sonu seri halde yaşanan olaylarda 78 kişi vuruldu ve 18 kişi öldü. Bu durum, uzaklaşıp kurtulmakta olduğumuz Afganistan'daki vaziyetten bile daha kötü.

Chicago Sun Times'ın haberine göre şehirde 26 Haziran'da başlayarak o hafta sonu 18 kişi öldürülmüştü.

Trump sözlerinin devamında, "Bu durum, neredeyse tamamen terk ettiğimiz Irak'tan daha kötü" diye ekledi.

Trump konuşmasında ABD kuvvetlerinin Irak'ın petrolüne el koyduğunu söyleyecek kadar ileri gitmeden önce, Şikago'daki şiddetin Suriye'dekinden de beter olduğunu ifade etti. ABD Başkanı savaş suçu teşkil edebilecek bir hamleden bahsederek ülkesinin birliklerinin Suriye petrolünü ele geçirmesini istemiş olduğunu da defalarca söyledi.

Bu durum, dışında bulunduğumuz Suriye'dekinden daha kötü. "Petrole göz kulak olduk ama bunda sıkıntı yok, bu konuda konuşmamız gerekmiyor...

ABD Başkanı'nın konuşmasında Şikago'daki şiddet olaylarına atıfta bulunarak ne tür bir karşılaştırma yapmaya çalıştığı belli değildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afganistan, Irak ve Suriye'de temmuz ayının herhangi bir gününde kaç kişinin vurulduğuna dair rakamları elde etmek zor. Ancak birçok haberden ortaya konan analizler, temmuz ayında aynı zaman diliminde bu üç ülkenin her birinde Şikago'da ölenden daha fazla kişinin hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Chicago Sun Times'a göre Şikago'da bu yıl temmuz ayında 106 kişi öldürüldü.

Gazete, aynı zaman diliminde en az 573 kişinin silahla vurulduğunu aktardı.

New York Times'ın (NYT) haberine göre, Temmuz 2020'de Afganistan'da devam eden silahlı çatışmalarda 391 kişi öldürüldü.

NYT öldürülen bu kişilerin 282'sinin hükümet destekli güçlerden, 109 kişinin de sivil olduğunu belirtti.

Irak'ta gerçekleşen silahlı çatışma kaynaklı ölümleri kayıt altına alan The Iraq Body Count (Irak Ceset Sayımı) internet sitesi, savaşın başladığı 2003'ten bu yana en az 473 bin 231 kişinin öldürüldüğünü tahmin ediyor.

İnternet sitesi, bu kayıplar arasında sivillerin sayısının 185 bin 231 ile 208 bin 214 arasında değiştiğini belirtiyor. Temmuz 2020'deyse yaklaşık 47 sivilin öldüğü kayıtlara geçti.

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Ağı'na (SNHR) göre Temmuz 2020'de Suriye'de 26'sı çocuk, 11'i kadın 107 sivil öldürüldü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU