Müstafi Tümamiral Yaycı: Adalar, Yunanistan'a gayri-askeri statü şartıyla devredildi, Atina bu şartı kendi eliyle kaldırdı

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Cihat Yaycı Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de "Münhasır Ekonomik Bölge" ilan etmesi gerektiğini söyledi

Cihat Yaycı / Fotoğraf: Milli Gazete

Eski Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı müstafi Tümamiral Cihat Yaycı Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de "Münhasır Ekonomik Bölge (MEB)" ilan etmesi gerektiğini söyledi.

Yaycı, Yunanistan'ın Girit ve Rodos adaları arasında deniz yokmuşcasına düz hat içerek karasuları sınırı oluşturup MEB belirlemesinin Türkiye'nin menfaatleri bakımından kabul edilemez olduğunu ifade ederek bunun uluslararası hukuk ihlali olduğunu da savundu. 

Lozan Antlaşması'nda kurulan dengeye dönülmesi ve Yunanistan'ın karasularının 3 mile indirilmesi gerektiğini belirten Yaycı, Lozan'a uygun 3 millik karasularıyla Ege'de tekrar barış, istikarar ve güvenlik tesis edilebileceğini öyledi.

''Yunanistan, Adaların devir şartını kendi eliyle ortadan kaldırdı''

Lozan ve Paris Antlaşmalarıyla Ege'deki adaların Hayri askeri statüde olduğuna dikkati çeken Yaycı, adaların bu statüsünün karasal kısımlarının yanı sıra karasuları ve hava sahasını da içerdiğini de belirterek, "Bu statüyü bozan Yunanistan, esasen bu adaların egemenliğinin kendine devir şartını da kendi eliyle ortadan kaldırmıştır. Türkiye ivedilikle bu adaların askerden ve silahtan arınıdırlmasını talep etmeli ve her türlü hukuki ve diplomatik girişimlerde bulunmalıdır" dedi.

Milli Gazete

DAHA FAZLA HABER OKU