Kaz ciğeri üreticilerinin hayvanlara uyguladığı vahşet görüntülendi

The Independent'ın özel haberi: Çekilen gizli görüntüler, zorla beslemek için kazların boğazına sokulan boruların makina yağıyla yağladığını, kazların kafeslere vahşice atıldığını ve yaralıyken terk edildiğini gösteriyor

Önde gelen kaz ciğeri üreticisinin, boğazına sokarak kazları beslemek için kullandığı boruları makina yağıyla yağladığı ortaya çıktı. 

Gizli bir müfettiş tarafından çekilen görüntüler, Ukrayna’daki bir çiftlikte karaciğerinin yağlı ve normalden daha büyük olması için kazların zorla beslendiğini gösteriyor.

Videoda, kazların kamyonun yüksekliğinden vahşice kafeslere atıldığı görülüyor.

Ciğerleri normal boyutlarının 10 katına kadar şişiren zorla besleme yöntemi sıklıkla iç yaralanmalara neden oluyor.

Görgü tanığı yaralı kazların acı içinde barıklıdığını, ölü kazlarınsa çürümeye terk edildiğini belirtiyor.

Görüntüleri çekmek için gizli kamera kullanan müfettiş, “kazların zorla beslendikten sonra açık bir şekilde acı çektiğini” söyledi ve şöyle devam etti:

“Birinci günün ardından işi bırakıp şüphe çekmemek için bir ay kadar bu çiftlikte çalıştım. Bu benim için gerçekten çok zordu.Kazlar çiftliğe getirilirken, sıkış tıkış bir şekilde kamyonlara dolduruluyor. 12 kazın bulunması gereken kısımda 40 kadar kaz taşınıyor. Kazlar daha çiftliğe gelmeden gergin ve birbirine karşı saldırgan oluyor.”

Avrupa'nın önemli kaz ciğeri üreticilerinden Ukrayna’da bu işi yapan sadece tek bir şirket var: MHP (The Mironivsky Hliboproduct) aynı zamanda ülkenin en büyük kümes hayvanı üreticisi. Şirketin sanayi tipi kaz ciğeri ünitesinde yaklaşık 20 bin kaz bulunmakta.

Şirket geçen sene 50 bin ton kaz ciğeri satışı yaptı. Bunların çoğu diğer ülkelere ihraç edildi. 

Ülkenin hayvan hakları yasasına göre, zararlı ve acı verici yöntemler kullanarak hayvansal ürünler elde etmek yasak. Bununla birlikte tanık, günde yaklaşık 20 kazın zorla besleme veya yaralanma sebebiyle öldüğünü belirtiyor. Şirketin sözcüsü “videoda görülen yöntemlerden derin bir şekilde kaygı duyduklarını ve tesis hakkında kapsamlı bir denetim yürüteceklerini” söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU