Sudan'ın devrik lideri Ömer El Beşir artık cezaevinde

El-Beşir 30 yıllık iktidarın sonunda askeri darbeyle başkanlık koltuğunu bırakmıştı

Sudan'ın devrik lideri Ömer El Beşir 11 Nisan'da yapılan askeri darbeden bu yana başkanlık konutunda tutuluyordu / Fotoğraf: Reuters

Sudan’ın devrik lideri Ömer El Beşir’in başkent Hartum’daki Kuber hapishanesine nakledildiği belirtildi. 

Sudan'da aylardır süren gösterilerin ardından ordunun yönetime el koyması sonucunda görevden alınan ve ev hapsinde tutulan Ömer el Beşir'in ailesi de haberi doğruladı. 

Sudan’da 19 Aralık’ta, ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösteriler, başkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtı eylemlere dönüşmüştü.

Sudan'da ordunun yönetime el koymasının ardından oluşturulan Askeri Geçiş Konseyi, iktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nin üyelerini gözaltına almıştı.

Ulusal Kongre Partisi ise Askeri Geçiş Konseyi'ne gözaltına alınan parti üyelerinin derhal serbest bırakılması çağrısı yapmıştı. 

Derhal sivil yönetime geçilmesini isteyen göstericiler oturma eylemini sürdürüyor.

75 yaşındaki El Beşir 1989 yılında bir darbe sonrası iktidara gelmişti.

Ülkeyi 30 yıl boyunca demir yumrukla yöneten el Beşir Darfur, Nuba Dağları gibi çatışma bölgelerinde yüzbinlerce insanın katledilmesinden sorumlu tutuluyor.

El Beşir hakkında insanlığa karşı suç, soykırım ve savaş suçu işlediği gerekçesiyle yargılanması için uluslararası tutuklama kararı bulunuyor.

Öte yandan Uganda Dışişleri Bakanı Okello Oryem, Ömer el Beşir'e iltica hakkı tanımayı gündemine aldığını söyledi. Askeri Geçiş Konseyi daha önce yaptığı açıklamada El Beşir'i kendilerinin yargılayacağını, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim etmeyeceklerini açıklamıştı.

Independent Türkçe / Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU