Pandemi servisi doktoru: Yoğun bakımdan video yayınlansa…

“Maske ve sosyal mesafe yoğun bakımda solunum cihazına bağlanmaktan yani amiyane tabirle boğazınızın delinmesinden katbekat iyidir”

Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları Türkiye’de artışa devam ediyor. Doktorlar, yoğun bakımda çekilen kısa bir videonun rehavete düşenlerin tekrar tedirleri sıkılaştıracağı görüşünde.

Kovid-19 salgını için kurulan bir yoğun bakımda çalışan Doktor F.K., şunları söyledi:

Tüm sağlık çalışanları bulundukları servisten kısa bir video yayımlasa eminim videoyu izleyenler maskeyle yatıp kalkar. Hasta ve doğrulanmış vaka sayılarında artış mevcut. Bu iş ciddiyet gerektiriyor. Rehavet bu virüsün en sevdiği şey, affetmiyor. Bayramda insanlar çok yer değiştirdi, kalabalık ortamlar oluştu. Biz sağlıkçılar belki de tatil yapmayı en çok hak eden kişileriz ama süreç bitmedi diye bütün gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Virüs değişmedi. Biz hâlâ yoğun bakımda insanları yüzüstü yatırıyoruz, entübe ediyoruz ve boğulmamak için sarf ettikleri çabayı görüyoruz.

Haftalar sonra ilk defa geçen pazar evde kahvaltı ettim. Sevdiklerimden hep uzaktayım. Tüm sağlık çalışanları zor şartlarda büyük özveriyle çalışıyor ama bundan sonra bizim emeklerimiz tek başına hiçbir işe yaramayacak. Maske ve sosyal mesafe yoğun bakımda solunum cihazına bağlanmaktan yani amiyane tabirle boğazınızın delinmesinden katbekat iyidir. Yoğun bakım servisinden iyileşip çıksanız bile süreçte psikolojiniz bozuluyor, sürekli yatmaktan kaslarınız eriyor. Öte yandan virüsün uzun dönemde yaratacağı olası etkileri henüz kimse bilmiyor.

Hürriyet’in aktardığına göre Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay da yoğun bakımdaki hastaların durumunu şöyle anlattı:

Normalde nefes alışımızı hissetmeyiz bile. Dakikada kaç nefes aldığımızı saymayız örneğin. Bu nedenle nefesimizin zorlaştığını, her nefesi hissettiğimizi, bedenimizin tüm kaslarıyla nefes almaya çalıştığımızı ve yine de oksijene doyamadığımızı düşünün. Ne kadar ürkütücü... Gece boyunca makinelerin bip’leriyle yoğun bakımda kalmak, saniyeleri saymak da buna benzer bir deneyimdir.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU