HDP Sözcüsü Günay: Saray ve yandaşları hariç herkes geçim derdinde

HDP Sözcüsü Ebru Günay, Türkiye’nin tarihin en kritik ve zorlu dönemlerinden birinden geçtiğini söyledi

Ebru Günay / Fotoğraf: HDP Basın

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, parti Genel Merkezi’nde güncel gelişmelere dair basın toplantısı düzenledi.

Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelerle söze başlayan Günay, “Bir yandan içeride ciddi bir yönetim krizi, ekonomik kriz, toplumsal kriz yaşanıyor öte yandan da bu iktidar Türkiye’yi her tarafta alabildiğine bir savaş, çatışma ve gerginlik kıskancına soktu” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“AKP-MHP iktidarının dostları karanlık güçlerdir”

İktidar yanlısı medyanın savaş ve kandan beslendiğini ve ülkenin geleceğini düşünmediklerini savunan Günay, “Suriye’de, Rojava’da, Irak’ta, Güney Kürdistan’da Kürt düşmanlığı üzerinden yürüttükleri savaş yıllardır devam ederken, Yeni Osmanlıcılık gibi bu coğrafya halkları için kan ve gözyaşından başka hiçbir getirisi olmayan hastalıklı bir politikayla Kafkasya’dan Libya’ya kadar, Doğu Akdeniz’de militarist politikalarını derinleştiriyorlar” diye konuştu.

AK Parti’nin IŞİD, El Nusra, İhvan Hareketi ve paralı militarist gruplarla birlikte hareket etiğini ileri süren Günay, “Bu örgütlerin tamamı AKP’nin bölge politikalarında koalisyon ortaklarıdır. AKP-MHP iktidarının dostları karanlık güçlerdir, bu coğrafya halklarına yüzyıldır acı çektiren emperyalistlerdir. Onlardan onay almadan veya onlar yeşil ışık yakmadan tek bir adım atmıyorlar” ifadelerine yer verdi.

“Albayrak insanlarla dalga geçiyor”

Ekonomideki gidişata ilişkinim Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı eleştiren Günay, “Milyonlarca insanımız işsiz ve aç kalırken, bu iktidarın Hazine ve maliyeden sorumlu bakan çıkıp, ‘Maaşınızı dolarla mı alıyorsunuz? Dolar borcunuz mu var? Dolarla bir işiniz var mı’ diye hiç sıkılmadan evine bir ekmek dahi götüremeyen milyonlarca işsizle, açlığından dolayı intihar eden, kendisini yakan insanlarla dalga geçiyor. Zaten bunlarda biraz vicdan kalmış olsaydı ülkeyi, ekonomiyi getirdikleri durumdan dolayı istifa ederlerdi. AKP hem ülkeyi dolarla borçlandırdı hem de dolarla ne işiniz var diyor. Ne işimiz var öyle mi” ifadelerini kullandı.

Ülkede her iki kişiden birinin işsiz olduğunu aktaran Günay, “Saray ve yandaşları hariç herkes geçim derdinde, işsizlikle mücadele ediyor. Saray rejimi güvenlik ve savaş aygıtlarına kadro ayırırken yandaşları istihdam ediyor. Halk ise işsizlik pençesinde, iş bulmaktan umudunu dahi kesmiş” değerlendirmesinde bulundu.

“Savaş bataklığı içerisinde yok olup gidecekler”

HDP olarak, savaş, rant ve talan politikasını halklara anlatmaya ve bu politikaya karşı demokrasi ve barış için mücadelesi yürüteceklerini belirten Günay, şunları kaydetti:

AKP-MHP iktidarı ülkeyi, yaşadığımız coğrafyayı ortaklarıyla birlikte ne hale getirdiklerini görüyoruz. Halklarımız görüyor. Savaş bataklığı içerisinde yok olup gideceklerdir; bu iktidar ve savaşçı anlayış miladını doldurdu. Savaş siyaseti de onları kurtaramayacak.

“Yıkımı durduramazsak tarih önünde hepimiz suçlu duruma düşeceğiz”

Emek, demokrasi, barış ve özgürlük için iktidarın politikalarına karşı çıkma çağrısı yapan Günay, devamında şunları söyledi:

Bu yıkımı durduramazsak insanlık önünde tarih önünde hepimiz suçlu duruma düşeceğiz. Savaş değil barış, adaletsizlik değil adalet, susmak değil sokağa çıkmak, esaret değil özgürlük ve birlikte eşit halklar olarak bir yaşam kurarsak hem bizler hem gelecek kuşaklarımız yarınlara umutla bakabilir.

“Kürt sorununda savaş ısrarı, 40 yıllık bir kör dövüştür”

Ülkenin sürüklendiği uçurumun en büyük nedenlerinden birinin Kürt sorunda savaş ısrarı olduğunu ifade eden Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ülkenin sürüklendiği uçurumun en büyük nedenlerinden biri Kürt sorunda savaş ısrarıdır, 40 yıllık kör dövüştür. Bu politikayla gidilecek yol kalmamıştır. Çözüm kendisini dayatıyor. Son günlerde Kürt sorunun yeniden gündeme gelmesinin nedeni bu acil çözüm ihtiyacından kaynaklanıyor, çözümün bir zaruret haline gelmiş olmasından kaynaklanıyor. Biz ‘Kürt sorununu çözeceğiz, bunu çözmeye adayız’ diyenler kadar, kendilerine bunu söyleten gerçekleri, hakikatleri de görüyoruz.

“Savaşa karşı Barış’ savunucularını bir araya getiriyoruz”

Demokratik Mücadele Programı’nın 3'üncü aşaması olan ‘Hep birlikte savaşa karşı barış, tecride karşı özgürlük” şiarıyla kayyum atamalarının yıldönümü olan 19 Ağustos’ta Mardin ve İstanbul’da başlatacaklarını kaydeden Günay, sözlerini şöyle tamamladı:

“Eylem programımızın finalini ise 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde 7 merkezde Türkiye tarihinin en büyük insan zincirlerini oluşturarak tamamlayacağız. İstanbul, Amed, Urfa, Adana, Van, İzmir, Ankara ve Antalya’da Barış Zinciri Eylemleriyle “Savaşa karşı Barış” savunucularını bir araya getiriyoruz. İktidarın körü körüne girdiği bu savaş politikaları hepimizin canını yakıyor ve hepimizi günden güne yoksullaştırıyor. Bu yüzden gelin hep birlikte bu iktidarı durduralım ve ülkeye demokrasi, umut, barış ve kardeşlik yayalım.”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU