Bolivya'da yeni seçim yasası, protestoları durdurmadı: Morales destekçileri barikatlarda

Eylemciler ülkedeki genel seçimlerin ekim ayında değil daha önce yapılmasını istiyor

Eylemlere yaklaşık150 bin madenci, işçi sendikaları, koka yaprağı üreticileri ve yerli hakları aktivistleri destek veriyor (AFP)

Bolivya'da sürgündeki eski devlet başkanı Evo Morales'in destekçileri ülkedeki genel seçimlerin daha fazla ertelenmesini önleyen yeni yasayı protesto etmeyi sürdürüyor.

Üllkedeki seçimlerin iki kez ertelenmesinin ardından çoğunluğunu yerliler ve çiftçilerin oluşturduğu eylemciler ülke genelindeki otoyollara 140'tan fazla barikat kurmuştu. 

Sayıları son günlerde azalsa da ülkedeki eylemlerin sürdüğü açıklandı. Bolivyalı yetkililer yeni yasa sonrası bazı barikatların kaldırıldığını da belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mayıs ayında yapılması planlanan genel seçim koronavirüs pandemisi nedeniyle önce eylül ayına ardından da 18 Ekim'e ertelenmişti.

Ancak eylemciler, hükümetin Morales'in daha önce liderliğini yaptığı Sosyalizm Hareketi Partisi'nin (MAS) adayı Luis Arce'nin devlet başkanı seçilmesini önlemek için seçimleri ertelediğini savunuyor ve tarihin öne çekilmesini istiyor.

İçişlerşi Bakanı Yardımcısı Javier Issa ise yasanın kabul edilmesi sonrası kuzeydeki Pando ve Beni bölgelerinde barikatların sayılarının azaldığını, doğudaki Santa Cruz'da da neredeyse hiç barikat kalmadığını söyledi. Issa yönetim merkezi La Paz ve batıdaki Oruro'daysa barikatların yerlerinde durduğunu belirtti.

Morales destekçilerinin merkezi durumundaki ülkenin ikinci büyük kenti El Alto'da da eylemciler barikatları sürdürerek geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez'e istifa çağrısına devam etti.

Ülkenin en büyük sendikası Bolivya İşçi Merkezi 'nin(COB) lideri Carlos Huarachi yeni yasanın "ihanet" olduğunu söylemiş ve yasanın Bolivya'nın süregiden sorunlarını çözmekten uzak olduğunu belirtti.

Morales'in de mensubu olduğu ülkenin yerli topluluğu Aymara'ların lideri Felipe Quispe de eylemleri bitirme niyetindeki olmadıklarını söyleyerek Anez'in istifa etmesini talep etti.

Seçimlerin 18 Ekim'den sonraya ertelenmesini önleyen yasa MAS üyelerinin çoğunluğunu oluşturduğu Senato ve Temsilciler Meclisi'nden bu hafta geçmiş, Bolivya Yüksek Seçim Mahkemesi 18 Ekim'in nihai tarih olduğunu ve hiçbir şekilde değiştirilemeyeceğini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği ortak açıklamalarında 18 Ekim tarihine destek verirken İçişleri Bakanı Arturo Murillo barikatları temizlemesi için orduyu görevlendirmekle tehdit etmiş ve ülkenin bir "iç savaşa" sürüklendiği uyarısını yapmıştı.

Bolivyalı yetkililer barikatların hastanelerdeki koronavirüs hastaları için elzem olan oksijen tüplerini taşıyan kamyonları engellediğini söylemişti.

Anketlerde Arce önde gidiyor

Ülkedeki anketlerde MAS'ın adayı Arce, Morales tarafından ocakta aday gösterilmesinden beri önde gidiyor.

Muhafazakar geçici devlet başkanı Anez ise merkez eğilimli eski devlet başkanı Carlos Mesa'nın ardından anketlerde üçüncü sırada yer alıyor.

Bolivya'da 20 Ekim'deki tartışmalı seçimleri ilk turda kazanan Evo Morales, hile iddialarıyla sokaklara çıkan muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protestoları, polisin isyanı ve ordunun çağrısının ardından 10 Kasım'da istifa etmiş ve siyasi sığınmacı olarak önce Meksika'ya, ardından da Arjantin'e gitmişti.

Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez'in devlet başkanlığı görevine getirildiği Bolivya'da, çoğunluğu yerlilerden oluşan Anez karşıtlarının günler süren protestolarında 30'dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

 

Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU