Güneşle birlikte uçak ve helikopterler havalandı, Çeşme’deki yangına müdahale sürüyor

Çeşme’de dün gece başlayan ve yerleşim yerlerini de tehdit eden orman yangına sabahın ilk ışıklarıyla havadan müdahale edilmeye başlandı. Alevlerin tehdit ettiği 4 site boşaltıldı

İzmir’in Çeşme ilçesi Ildır Mahallesi'nde dün gece otluk alanda başlayarak yayılan yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

Alevlerin tehdit ettiği 4 sitede yaşayanlar tahliye edildi. Bazı vatandaşlar eşyalarını almak için evlerine geri döndü. Bunun üzerine jandarma ekipleri, siteler önünde önlem aldı.

Çeşme Kaymakamı Ünal Çakıcı, "Yangına müdahale devam ediyor. Tedbir amaçlı 4 sitemizi boşalttık" dedi. 

 

20200814_2_43881926_57409897.jpg
Fotoğraf: AA

 

Zarar gören bir ev bilgisi yok

Gece yangın bölgesine gelerek söndürme çalışmalarını denetleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Yangının 22.47'de başladığını, 22.58'de ilk müdahalenin yapıldığını" belirtti. 

Bölgede rüzgar hızının saatte 53 kilometre olduğunu ifade eden Pakdemirli, "Bir miktar azalmaya rağmen rüzgar halen devam ediyor. Sıcaklığımız 25 derece. Havada yüzde 50 nem var. Nem çok aleyhemize değil" dedi. 

Yangına 86 arazöz, 9 dozer, 344 personelin müdahale ettiğini anlatan Pakdemirli, "Sabah için 2 uçak, 20 helikopter hazırlığımız var. Gün ağarmasından 45 dakika önce bunları göndereceğiz. Denizden su almak suretiyle yangına müdahale etmeye başlayacaklar. Şu ana kadar bize ulaşmış zarar gören bir ev bilgisi yok. Öncelik tabi ki can güvenliği, mal kayıplarının olmaması" diye konuştu.

 

20200814_2_43881956_57409913.jpg
Fotoğraf: AA

 

Önceliğimiz yerleşim alanlarına tehdidin ortadan kalkması

Yangının makilik alanda çıktığını anımsatan Pakdemirli, "Şimdilik 50 hektar civarında bir alan etkilenmiş gözüküyor. Tabi bu alan büyüyebilir. Yangın devam ediyor. İHA görüntülerinden almış olduğumuz bilgi. Birazdan emniyetin gece görüşüne sahip helikopteriyle bir keşif uçuşu yapıyor olacağız" ifadelerini kullandı. 

Dozerlerin yol, şerit açma, yangını durdurma faaliyetlerini sürdüğünü, ekiplerin yangının etrafını çevirmek için çalıştığını aktaran Pakdemirli, şöyle devam etti:

Önceliğimiz yerleşim alanlarına tehdidin tamamen ortadan kalkması. Şu an itibarıyla yerleşim alanlarında herhangi bir tehdit yok ama ileriye yönelik tedbirlerimizi de alıyoruz. Sabahtan itibaren de tabloyla, gelişmelerle ilgili daha ayrıntılı bir açıklama yapabiliriz. 

Bakan Pakdemirli yangının çıkış nedeni hakkında ise, "Bendeki bilgi, trafodan kaynaklı olduğu söyleniyor. Çıkış nedeninden çok şu anda yangını söndürmeye odaklanıyoruz" dedi.

Gece boyunca karadan söndürme çalışmalarının sürdüğü yangına sabahın ilk ışıklarıyla uçak ve helikopterlerle de müdahale edilmeye başlandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU