Trump'la Kim'in birbirlerine yazdığı 25 mektup birden ele geçirildi: "İlişkimiz romantik film gibi"

Eski ABD Başkanı Nixon'ın istifasında rol oynayan gazetecinin yeni kitabına göre Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Donald Trump'la ilişkisini "romantik filme" benzetti

Bob Woodward’un Trump hakkındaki ikinci kitabı "Rage" (Öfke),  birinci elden tanıklarla yapılan yüzlerce saatlik görüşmeleri, katılımcı notlarını, elektronik postaları, günlükleri ve gizli belgeleri içeriyor (Reuters)

ABD'li araştımacı gazeteci Bob Woodward'un yeni yayımlanacak "Rage" (Öfke) adlı kitabı, ABD Başkanı Donald Trump'la Kuzey Kore lideri Kim-Jong-un arasındaki 25 özel mektubu ifşa edecek.

Açıklama, kitabın yayıncı şirketi Simon & Schuster'den geldi. Şirketin açıklamasına göre Woodward kitabı için iki liderin "daha önce kamuoyuna açıklanmayan" mesajlarına ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetleri ve ABD'nin bu nedenle ülkeye uyguladığı sert yaptırımlar iki lider arasındaki bir dizi zirveyle çözüme ulaştırılmaya çalışılmış ancak başarıya ulaşmamıştı.

Süreç boyunca ikili arasındaki ilişki, karşılıklı aşağılama ve savaş ilanından Trump'ın Kim'e yaptığı ilan-ı aşka kadar çeşitlik göstermişti.

Kim'den "romantik film" benzetmesi

Bob Woodward’ın 2018 yılında kaleme aldığı ‘Fear’ (Korku) adlı kitabın devamı niteliğindeki "Rage" (Öfke), 15 Eylül'de piyasaya çıkacak.

Kitaptaki mektuplardan birinde Kim, Trump'la ilişkisini "romantik filme" benzetiyor. Amazon adlı alışveriş sitesinde yer alan tanıtım yazısında, “İki lider olağanüstü diplomatik bir dansa kendini kaptırmışken, Kim ilişkilerini romantik filmden çıkmış gibi tanımlıyor” ifadelerine yer verildi.

Trump ve Kim ilki 2018'de Singapur'daki zirvede olmak üzere üç kez bir araya gelmişti.

Singapur Zirvesi'nden birkaç ay sonra Trump yaptığı bir mitingde destekçlerine "Kim'le birbirlerine aşık olduklarını" söylemişti. Trump "Hayır, gerçekten bana güzel mektuplar yazdı. Harika mektuplardı. Birbirimize aşık olduk" ifadelerini kullanmıştı.

Ancak Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanmasını sağlamak için yapılan görüşmeler geçen sene Vietnam'ın başkenti Hanoi'deki zirvenin başarısız olmasıyla tıkanmıştı. Buna rağmen Trump sık sık Kim'den "çok güzel" ve "harika" mektuplar almayı sürdürdüğünü açıklamış, Kuzey Kore bunu yalanlamıştı.

Washington Post için çalışan Woodward, meşhur Watergate skandalını haberleştirerek 1974'te eski ABD Başkanı Richard Nixon'ın istifasında oynadığı rolle adını duyurmuştu.

Woodward'ın ilk kitabı "Korku" ilk haftasında 1,1 milyon kopya satmıştı.

İlk kitap hakkında olumsuz ifadeler kullanan Trump ocak ayında Fox News'a yaptığı açıklamadaysa  "Çok ama çok iyi bir yazar ve gazateciyle röportaj yaptım. Bob Woodward bir şeyler yaptığını söyledi ve bu kez ona "Belki (senle) masaya otururum" dedim" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU