Uzaylı arayışında büyük atılım: Hubble, Ay'ı ayna olarak kullandı

Hubble'ın, ozon tabakasının varlığını Dünya’ya bakmadan tespit edebilmesi, ötegezegenleri incelemekle görevlendirilecek daha güçlü teleskoplar için umut vaat ediyor

Tutulma sırasında Ay'ın üzerinden geçen Hubble Uzay Teleskobu, Ocak 2019 (Avrupa Uzay Ajansı)

Hubble Uzay Teleskobu, başka gezegenlerde uzaylı yaşam bulmak için kullanılabilecek bir yöntemi Ay tutulmasından yararlanarak geliştirdi. NASA’nın açıklamasına göre Hubble, Ay'ı Dünya atmosferinden gelen ışığı yansıtan bir tür "ayna" olarak kullandı.

Araştırmacılar, gezegenin atmosferinden gelen ve Ay yüzeyinden seken ışığın dalga boylarını analiz ederek Dünya atmosferindeki ozonun varlığını tespit etmeyi başardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York Post’un haberine göre bu keşif sayesinde uzaktaki gezegenlerin atmosferinden gelen ışığı analiz ederek oranın yaşanabilir olup olmadığını tespit etmeyi mümkün kılabilir.

Hubble'ın, ozon tabakasının varlığını Dünya’ya bakmadan tespit edebilmesi, ötegezegenleri incelemekle görevlendirilecek daha güçlü teleskoplar için umut vaat ediyor.

NASA’nın açıklamasında konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

Tutulma gözlemi için uzay teleskobu kullanmak, gelecekteki teleskopların başka cisimleri transit geçen ötegezegenlerin atmosferlerini ölçebilmesini sağlayabilir. Bu atmosferlerdeki kimyasallar, yaşam arayışı ve astrobiyoloji için önem taşır.

Güneş Sistemi’nin dışında bi yaşam bulmayı uman astronomlar, önce yaşamı destekleyebilecek gezegenleri tespit etmek istiyor.

Bu tekniğin söz konusu saptama için iyi bir yol olduğu belirtiliyor. Çünkü yeterli teknolojik güce ulaştığında başka sistemlerdeki adayların listesini daraltmaya yardımcı olabilir.

 

Independent Türkçe, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU