Hayvanat bahçeleri, ilaca dirençli süper bakteriler için üreme alanı oluşturuyor

Evcil hayvan çiftlikleri ve hayvanat bahçelerindeki hayvanlar sağlıklı görünse de, ilaca dirençli birçok patojenin yayılması ve bulaşmasına yol açabilir

İnsanların soğuk algınlığında bile antibiyotik alması gibi yanlış kullanımlar bakteri direncini artırıyor

Çok sayıda antibiyotiğe dirençli bakterinin 10 hayvandan birinde bulunduğunu gösteren araştırmanın ardından evcil hayvanat bahçelerinin ilaca dirençli bu süper bakterilerin üreme alanı olduğu fikri ortaya atıldı.

İsrailli araştırmacılar rastgele seçilen 8 evcil hayvanat bahçesindeki 228 hayvandan örnek topladı ve bu bahçelerin hayvanlarla temas kuran çocuklardan yakınlarına kolayca yayılabilecek mikrop “deposu” oldukları sonucuna vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İngiltere’nin üst düzey sağlık görevlisi tarafından tıbbı “karanlık çağlara” geri götürebileceği söylenen antibiyotik direnci küresel bir acil sağlık durumu olarak adlandırılıyor ve küçük kesikler veya ameliyatların bile ölümcül enfeksiyon ihtimalini artırdığı belirtiliyor.

Ariel Üniversitesi’nin araştırma ekibi, penisilin, sefalosporin ve karbapenemleri içeren önemli bir ilaç grubu olan beta-laktam antibiyotikleri etkisiz hale getirebilecek bakterileri araştırırken ilaca dirençli 35 bakteri türü buldu.

Hayvanların yüzde 12'sinde en az bir ilaca dirençli bakteri türü olduğu ve 4’te birindeyse dirençli 2 ya da daha fazla türden bakteri olduğu kaydedildi.

Cumartesi günü Amsterdam'da yapılan Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresinde araştırmayı sunan Professor Shiri Navon-Venezia şu açıklamalarda bulundu:

"Bulgularımız hayvanat bahçelerindeki hayvanların, hayvanlar sağlıklı görünse bile ziyaretçilerde hastalığa neden olabilecek birçok ilaca dirençli patojenin yayılmasına ve bulaşmasına yol açabileceğini gösteriyor.”

Tespit edilen bakteriler arasında, ishale ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan ilaca dirençli E coli'nin bulaşıcı türlerinin de olduğu saptandı.

Sağlıklı bağışıklık sistemleri bu istilacılarla savaşabilirken, küçük çocuklar ve yaşlılarda durum ciddi bir hal alabilir ve ayrıca hamile kadınlar veya bağışıklık sistemi zarar görmüş kişilerde risk oluşturabilir.

Dahası bu bakteriler genleri başka türlere geçirebildiğinden yeni bir ortama yayıldıklarında diğer türler hızla direnç geliştirebilir.

İnsanların soğuk algınlığında bile antibiyotik alması gibi yanlış kullanımların sorunun bir parçası olduğu ve tarımda aşırı antibiyotik kullanımının bir diğer önemli problem olduğu belirtildi.

Pek çok ülkede, antibiyotikler et üretiminde büyümeyi artırma amaçlı kullanılıyor ve bu da bakterilerin daha fazla direnç geliştirmelerine yol açıyor. Atık sulardaki antibiyotik kalıntıları da bu direnç geliştirmenin derelere ve diğer ortamlara yayılmasına sebep oluyor.

Rapora göre ilaca dirençli türlerin antibiyotiklerle tedavi edilmiş hayvanlarda daha çok olduğu tespit edildi ve hayvanat bahçesi sahiplerinin bu hayvanlara teması engellemesi tavsiye edildi.

Profesör Navon-Venezia şöyle konuştu:

“Evcil hayvanat bahçelerinin çocuklar için yüksek eğitici ve duygusal değerini biliyoruz. Bu nedenle hayvan çiftliği yöneticilerinin, hayvanlardan ziyaretçilere bakteri bulaşması riskini azaltmak için doğru antibiyotik politikası yanında sıkı hijyen ve enfeksiyon kontrol politikası uygulamalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.”

Diğer önlemler, hayvanların ve kalabalık el yıkama yerlerinin yakınında yiyecek ve içecek tüketiminin yasaklanmasını içeriyor. Öte yandan, yeni yapılan bir diğer çalışma bazı süper bakterilerin hastanelerdeki alkol bazlı el dezenfektanlarına bile direnç göstermeye başladıklarını öne sürdü.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU