Rami Mahluf, Esad'a yardım etmek için yurtdışında paravan şirketler kurduğunu söyledi

Washington, geçtiğimiz ay ‘Caesar Yasası’ olarak bilinen ve Mahluf’un sahibi olduğu şirketler de dahil olmak üzere Esed hükümetini destekleyen kişi ve şirketlerin hedef alan Suriye’ye yönelik kapsamlı yaptırımları hayata geçirdi

Mahluf ve Esed arasındaki anlaşmazlık ilk kez Mahluf’un, rejim tarafından sahibi olduğu şirketlere uygulanan vergileri kınadığı 30 Nisan'da ortaya çıktı (Sosyal medya siteleri)

Suriyeli işadamı Rami Mahluf, 26 Temmuz Pazar günü yaptığı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'in Batı ülkelerince uygulanan yaptırımları atlatmasına yardım etmek için yurtdışında bir paravan şirket ağı kurduğunu söyledi.  Sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamasında Mahluf, dev yatırım grubunun faaliyetleriyle ilgili başlatılan soruşturmalar nedeniyle Suriye rejimini kınadı.

Suriye'nin en zengin ve en güçlü iş adamlarından biri olan Mahluf, güvenlik güçlerinin şuanda Şam'ı faaliyetlerinin çoğunda mali açıdan zorlayan dev bir yatırım grubu Şam Holding’i hedef aldıklarını belirtti.

"Zimmetimize para geçirdiğimiz hikayesini uydurdular"

Mahluf, sosyal medya sitesi Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, "Sözleşme tutarlarını kötüye kullandığımız ve bunları yurtdışındaki kişisel hesaplarımıza aktardığımız şeklinde bir hikaye uydurdular. İnsanlara karşı adaletsizliğiniz ve attığınız iftiralar yeter artık. Bu şirketlerin rolü ve amacı Batılı ülkeler tarafından Şam Holding'e uygulanan yaptırımları atlatmaktır" ifadelerini kullandı.

Esad ailesini ve destekçilerini finanse eden Mahluf, yaklaşık 15 yıl önce 70 yatırımcıyla birlikte Şam Holding'i kurdu. Şuan sermayesi açısından Suriye’nin en büyük şirketi olan Şam Holding önemli bir emlak tekeline sahiptir.

Boğucu cezalar

Washington, geçtiğimiz ay ‘Caesar Yasası’ olarak bilinen ve Mahluf’un sahibi olduğu şirketler de dahil olmak üzere Esad hükümetini destekleyen kişi ve şirketlerin hedef alan Suriye’ye yönelik kapsamlı yaptırımları hayata geçirdi.

Mahluf ve Esad arasındaki anlaşmazlık ilk kez 30 Nisan'da, işadamının ailesi tarafından kontrol edilen Suriye'nin en büyük telekomünikasyon şirketi Syriatel'e uygulanan vergileri kınadığı video kaydının yayınlanmasının ardından ortaya çıktı.

Mahluf daha sonra yayınladığı bir başka video kaydında şirket çalışanlarının ‘insanlık dışı’ bir şekilde gözaltına alınmasını kınadı. Mahluf’un hükümete yönelttiği daha önce eşi benzeri görülmemiş eleştiriler, Esad'ın yakın çevresinin bir üyesi tarafından aslında iktidar seçkinleri içinde derin bir çatlak olduğunun ortaya çıkmasını sağladı. Mahluf tehditlere boyun eğip servetini terk etmeyeceğini söyleyerek meydan okudu.

Mahluf’un serveti

Mahluf-Esad anlaşmazlığına yakından tanık olan işadamları ve iç kaynaklar, 10 yıl süren savaşın ardından Esad'ın çöken Suriye ekonomisini canlandırmak için Mahluf'un hedeflediğini, yurt dışındaki varlıklarının çoğuna el koyduğunu, gümrük vergisi ödemeden iç pazarları yönetme ve işletme sözleşmelerini iptal ettiğini belirttiler.

Öte yandan ABD, Mahluf ve ona yakın kişilere yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle yaptırımlar uygularken Avrupa Birliği (AB) 2011 yılında Esad'ı finanse ettiğine dair suçlamalara ilişkin çelişkili iddiaların ortaya çıkmasından bu yana Maluf'a yaptırımlar uyguluyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/138331

DAHA FAZLA HABER OKU