Suudi Arabistan'da kadın garson çalıştıran işletmeye para cezası

Bakanlık, kadınların garson olarak çalıştırıldığı işletme hakkında işlem başlatırken, bu tip durumların ihbar edilebilmesi için çağrı hattı kurdu

Fotoğraf: TikTok

Suudi Arabistan'ın Taif kentindeki bir kafede bir kadın garsonun erkek müşterilere servis yapması, ülkede tartışmalara neden oldu.

Sosyal medyada yayınlanan görüntüler, kadınların restoran, kafe gibi işletmelerde garson veya kasiyer olarak çalışmasına karşı çıkan kullanıcıların yoğun tepkisine neden oldu.

Bazı kullanıcılar bu durumun kabul edilebilir olduğu yönünde görüş dile getirirken, Suud makamları tepkilerin ardından harekete geçti.

Suudi Arabistan İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı tartışma yaratan video hakkında açıklama yaptı.

Bakanlık çağrı hattı kurdu

Bakanlığın açıklamasında kadınların garson olarak çalıştığı işletmenin kanunlara muhalefet ettiği ve para cezasına çarptırıldığı duyuruldu.

Açıklamada, "Taif Vilayeti'nde vir kafede masalara servis açan kadınların görüntülerinin sosyal medya platformlarında dolaşıma girmesine atıf olarak, kadınların çalışma kanununu ihlal eden kurumlara gerekli cezaların verilmesi ve durum tespiti yapılması için bakanlığın aranmasını rica ederiz" çağrısı yapıldı.

 

Suudi Arabistan'da kadınların bir işletmede çalışmasındaki engel Suudi hükümeti tarafından geçtiğimiz yıl kaldırıldı.

Ancak kadınlar, erkek müşterilerin olduğu işletmelerde garsonluk veya kasiyerlik yapamıyor.

Kadınların çalışma hakkı

Suudi Arabistan'da geçtiğimiz yılın ağustos ayında alınan kararla, çalışma hakkının, cinsiyet, engellilik durumu ya da yaş ayrımı yapılmaksızın herkesi kapsaması kararlaştırıldı.

Emeklilik yaşı kadın ve erkeklerde eşitlenerek 58 olarak belirlendi. Daha önce erkekler 60, kadınlar 55 yaşında emekli oluyordu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU