Erdoğan: Bugüne kadar 100'e yakın FETÖ'cü getirildi, MİT'e yapılan saldırılar tesadüfi değil

MİT'in İstanbul'daki binasının açılış töreninde açıklamalarda bulunan Erdoğan, "İstihbarat bizim kilit silahımızdır. İstihbaratı olmayan bir devlet, bir millet yok olmaya mahkumdur" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) İstanbul Bölge Başkanlığı'nın Maslak'taki yeni hizmet binasının açılış töreninde açıklamalarda bulundu.

Bu yılın başında MİT'in Ankara'daki karargah binasının açılışının yapıldığını hatırlatan Erdoğan, "MİT'in yeni binaları yeni atılımları ile devletimize olan hizmetlerini kat be kat arttıracağına inanıyorum. Bilginin ve bilgiyi kullanmanın en etkili silaha döndüğü bir dönemde istihbaratın önemi çok daha fazla artmıştır" dedi.

İstihbarat konusunun önemine vurgu yapan Erdoğan, "Merhum Abdulhamit Han'ın güçlü istihbarat ağı sayesinde ülkeyi pek çok badireden tek bir kurşun atmadan kurtardığı tarih kitaplarında uzun uzun anlatılır" ifadelerini kullandı.
 

20200726_2_43620504_56992193.jpg
Fotoğraf: AA


"İstihbaratı çökertilmemiş bir ülkenin çökertilmesi ya mümkün değildir ya da fevkalade ağır maliyettedir" diyen Erdoğan, İstanbul'un istihbarat konusunda özel konumuyla öne çıktığını vurguladı.

"İstanbul'un Türk toprağı olmasını sindiremeyenler var"

İstanbul'un tarihi önemine vurgu yapan Erdoğan, "Ayasofya-yı Kebir Cami-i Şerif'in açılışında, İstanbul'un Türk toprağı olmasını sindiremeyenler olduğunu gözlemledi" dedi.

Erdoğan şunları kaydetti:

Nüfus bakımından Avrupa'nın 23 ülkesinden daha büyük olan İstanbul'da güvenliği sağlamak öyle kolay bir iş değil. Böyle bir şehrin istihbarat servisleri için cazibe merkezi olması kaçınılmazdır. Bu merkezimizle Ankara'dan karargahtan sonra en önemli ikinci bir merkeze sahip olduk.

Tüm teknik donanımlarıyla birlikte Ankara ve İstanbul bu süreçteki yükümüzü büyük oranda alacağı gibi, bütün faaliyetleri çok daha seri bir şekilde takip etmemizi sağlayacaktır. İç ve dış tüm istihbarat ve koordinasyondan sorumlu olan MİT'in İstanbul'daki sorumluluğu da artıyor. Terör örgütleriyle mücadelenin yanında dış güvenlik, dış istihbarat ve dış istihbarata karşı koyma görevlerini yürütüyor. FETÖ'cü hainlerin İstanbul'da gizlenme isteğinin boşa çıkarılmasında istihbaratımız önemli görevler yürütmüştür.

"Teröristler nerede olursa olsunlar Türkiye'nin soluğu enselerindedir"

Türkiye'nin son 4 yılda yurt içinde ve yurt dışında yürüttüğü operasyonlarda MİT'in büyük katkıları olduğunu vurgulayan Erdoğan, "DEAŞ başta olmak üzere, terör örgütleriyle götürdüğümüz etkin mücadele pek çok devletin bizimle işbirliğine yöneltmiştir. Teşkilatımız yürüttüğü istihbarat diplomasisi ile 100'ü aşkın FETÖ'cünün ülkemize iadesini sağlamıştır" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

FETÖ yapılanmasının deşifresi yanında, yurtdışındaki faaliyetlerinin engellenmesi için ciddi başarılar elde etmiştir. PKK'nın tarihinin en büyük darbeleri almasında teşkilatımızın çok büyük emekleri vardır. Terör örgütü mensupları artık biliyorlar ki dünyanın neresinde olursa olsunlar Türkiye Cumhuriyeti'nin soluğu enselerindedir. PKK lider kadrosu hareket edemez hale gelmiştir.

Suriye'de teröristlerin sınırımızdan temizlenmesi, güvenli bölgeler oluşturulması, ordumuza destek sağlanması gibi pek çok görev eksiksiz ifa edilmiştir. Darbeci Hafter'in ilerleyişinin durdurulmasında teşkilatımızın sağladığı bilgiler oyun değiştirici güce sahiptir.

Türkiye'nin çıkarları nerede vaziyet alınmasını gerektiriyorsa, MİT orada hemen faaliyetlerini yoğunlaştırmaktadır. Diğer çalışmalarımızı da daha güçlü şekilde yürütebiliyoruz. Her alanda olduğu gibi istihbaratta da zoru başardık.

"MİT'in teknolojik kapasitesini artırdık"

Erdoğan, 2023 hedeflerimiz doğrultusunda MİT'in teknoloji kapasitesinin artırıldığını vurgulayarak, teşkilatın hukuki mevzuatının da geliştirildiğini ifade etti.

Yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Erdoğan "Yaptığımız yatırımlar sayesinde teşkilatımız İHA, SİHA, istihbarat gemisi, uçağı gibi pek çok teknik özelliğe kavuşarak görülmeyeni görünür hale getirdi. Büyük ve güçlü Türkiye yolunda verdiğimiz mücadelede istihbarat bizim kilit silahımızdır" dedi.

"İstihbaratı olmayan bir devlet, bir millet yok olmaya mahkumdur" diyen Erdoğan, "Rakiplerimizin birkaç adım önünde olmak gelebilecek tehditleri önceden fark etmek ve buna göre pozisyon almak ancak sağlıklı istihbarat akışıyla mümkündür. Teşkilatımıza her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU