Bilal Erdoğan: Türkiye'nin sıçrayışında dindar insanların büyük rolü var

Erdoğan, harf ve kıyafet inkılaplarına atıf yaparak “Bu kadar şeklimizi batıya benzettik, niye yakalayamadık?” diye sordu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan,  Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimlerinden olan harf ve kıyafet inkilaplarına atıf yaparak "Alfabenin değiştirilmesinin gelişme ile bir alakası yokmuş. Kıyafetlerini değiştirmeden gelişenler de var. Şekil olarak değişmenin ruh olarak değişmeyle ilgilisi kolay değil" görüşünü dile getirdi. Bilal Erdoğan, son 20 yılını örnek göstererek "Son 20 yılda Türkiye’nin sıçrayışına bakıyorum, bunun arkasında dindar insanların büyük rolü var" diye konuştu.

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, CNN Türk'te Hakan Çelik ile Hafta Sonu programına konuk oldu.

İlkokulda kendisine “alfabe dolayısıyla ülkenin geri kaldığına” dair bilgi verildiğini aktaran Erdoğan, şöyle konuştu:

Ya o zaman komşumuz Yunanistan, Gürcistan niye alfabesini değiştirmemiş, Japonya, Çin niye alfabesini değiştirmemiş. İnsan o zaman diyor ki o zaman alfabenin değiştirilmesinin gelişme ile bir alakası yokmuş.  Kıyafetlerini değiştirmeden gelişenler de var. Şekil olarak değişmenin ruh olarak değişmeyle ilgilisi kolay değil. Bu kadar şeklimizi batıya benzettik, niye yakalayamadık? Son 20 yılda Türkiye’nin sıçrayışına bakıyorum, bunun arkasında dindar insanların büyük rolü var. Demek ki namazla niyazla hiç alakası yokmuş. Ben eğitim ve kültür alanında çalışan birisi olarak diyorum, bunu kendi kültürümüzle yapabiliriz.

Erdoğan’a burada Ayasofya’nın Müslümanların ibadete açılması soruldu.

“Çocukluğundan beri Ayasofya’nın camii olması için dualarla büyüdüğünü” söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:

Cami özlemimiz her zaman vardı. Gözümüz gibi bakacağımız bir eserdir. Mimar Sinan'ın destekleriyle ayakta kaldı. Gönül ister ki artık bu mesele kapansın. Burası cami.  İstanbul Fethi'nin bir simgesidir. İstanbul Fatihi'nin istediği gibi ibadete açıldı. Dışarıdan yorum yapanlara aldırış etmeyelim. Korumak için gereken ne varsa yapıyoruz. Örneğin bazı zeminlere halı serilmedi, oraları da turistler rahatça gezebilsin diye. Ayasofya'ya daha fazla turist gelecek. Çok başarılı restorasyonlar yapıyoruz.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU