Türk Tabipler Birliği’nden 65 yaş açıklaması: Kısıtlamalar bilimsel değil, ayrımcılığa son verilmeli

“65 yaş ve üzeri yurttaşlarımızın sağlıklarının daha fazla olumsuz etkilenmesini önlemek için, bütün kısıtlamalar ivedi olarak kaldırılmalıdır”

Fotoğraf: AA

Türk Tabipler Birliği (TTB) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını devam ederken Türkiye’de 7 milyonun üzerinde bulunan 65 yaş üstü vatandaşlar için bir açıklama yaptı. Açıklamada bu kişilere uygulanan kısıtlamaların bilimsel bir dayanağı olmadığına işaret edilirken “Ayrımcılığa son verilmeli” denildi.

Cumhuriyet’in aktardığına göre, TTB Merkez Konseyi’nin konuyla ilgili yaptığı açıklamada 65 yaş üstüne uygulanan kısıtlamaların bilimsel bir temelinin olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, “Her gün yalnızca 10.00 ile 20.00 saatleri arasında sokağa çıkabilme izni verilmesi tıbben doğru değil. Güneş sabahları 6’ya doğru doğmakta, akşam 8’den sonra batmaktadır. 65 yaş ve üzeri yurttaşlarımızın sağlıklarının daha fazla olumsuz etkilenmesini önlemek için, bütün kısıtlamalar ivedi olarak kaldırılmalıdır” denildi.

Bezmi Âlem Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Klinik Şefi Dr. Nurettin Unur da şunları söyledi:

Mart, nisan, mayıs haziran pandemiyi dünyadan takip eden bizler salgında hastane yükünün artması problemi nedeniyle her zorluğa katlandık. Ancak işyerlerinin açılmasından sonra bizim kısıtlılığımızın saat 20.00 den sonra devam ettirilmesi olacak iş değil.

Unur “Şu sıralar kısıtlaması olmayan kişilerin yasak olan her şeyi yaptıklarını üzüntü ile izliyoruz. Kısıtlamaların yaş sınırı olamaz olmamalı. Yasak ve kısıtlamalarda kolaycılığa kaçıp yaş sınırı koymak insan haklarına aykırı bir davranış. Bu insanları kısıtlamalarla yaşama küstürmek, hasta etmek özgürlüklerini kısıtlamak insanlık suçudur” ifadelerini kullandı.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU