İsrail polisi, Netanyahu’nun istifasını isteyen eylemciyi tazyikli suyla başından vurarak düşürdü

Kameralara yansıyan o anlar, İsrailli güçlerin protestoculara karşı kullandığı taktikleri bir kez daha tartışmaya açtı

İsrail’de hakkındaki yolsuzluk iddiaları ve pandemiyle mücadeleyi yönetme şekli nedeniyle eleştirilen Başbakan Binyamin Netanyahu’nun istifasını isteyen bir grup eylemciye polis sert müdahale etti. Polisin göstericilerden birinin başına tazyikli su sıktığı anlar kameralara yansıdı.

Kanal 12 tarafından cuma günü yayımlanan ve bu hafta çekildiği tahmin edilen videoda tazyikli suyun doğrudan göstericinin yüzünü hedef aldığı ve bu kişinin dengesini kaybederek düşmesine yol açtığı görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Times of Israel gazetesi, göstericilerin başına gelecek şekilde yüksek basınçlı su sıkılmasının polisin eylemcilere uyguladığı taktikleri bir kez daha tartışmaya açtığını aktardı.

Bölgedeki göstericileri dağıtan polis ekiplerinin 55 kişiyi ya gözaltına aldığı ya da tutukladığı, bu kişilerin hepsinin cuma günü serbest bırakıldığı, içlerinden çoğunun önümüzdeki haftadan itibaren 10 gün boyunca herhangi bir eyleme katılmasının yasaklandığı ve polise saldırdığı iddia edilen bir eylemcinin de ev hapsine alındığı kaydedildi.

Netanyahu’nun yolsuzluk yaptığı suçlamalarına yer veren iddianamenin kabul edilmesinin ardından eylemciler başbakanın Kudüs’ün Balfour Caddesi’ndeki resmi konutu önünde düzenli olarak gösteri düzenliyor. Netanyahu’nun koronavirüs pandemisi sırasında uyguladığı ekonomi politikalarına tepki için de çoğunluğu Tel Aviv’de olmak üzere eylemler yapılıyor.

Son zamanlarda bazı gösteriler şiddet olaylarına da sahne olurken, eylemciler polis ekiplerini aşı güç kullanmakla suçluyor.
 


Kudüs polisi, geçen haftadan bu yana Balfour’dan ayrılmayı reddeden göstericileri dağıtmak için tazyikli su kullanırken, bazı eylemciler polisin baskıyı artırdığını ve hangi yöne kaçmaya çalışırlarsa çalışsınlar su dolu araçların kendilerini takip ettiğini söylüyor.

Protestoculara karşı yüksek basınçta tazyikli ve renkli su kullanan yetkililer amaçlarının sokakları eylemcilerden temizlemek olduğunu belirtiyor. Ancak bölgeyi barışçıl bir şekilde terk ettiklerini anlatan bazı göstericiler, tazyikli suyla arkalarından saldırıya uğradıklarını ve polisin kendilerine gidecek yer bırakmadığını ifade ediyor.

Son görüntülerle gündeme geldiği üzere İsrail polisinin göstericilere tazyikli suyla yanıt verirken sert müdahalede bulunmasıyla ilk kez karşılaşılmıyor.
 


2017’de protestocuların yanında yürüyen bir kadın, polisin basınçlı su püskürtmesi sonucu yola fırlatılmış ve kameralara yansıyan bu olay dünya genelinde yankı uyandırmıştı.


Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU