Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi: Anadilde eğitimin önündeki engeller kaldırılmalı

Kürtçe öğretmen atama kontenjanlarının arttırılmasını isteyen Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi, kreş ve kolej gibi eğitim kurumlarının programlarında Kürtçe’nin zorunlu ders olarak verilmesini talep etti

Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi: Anadilde eğitimin önündeki engeller kaldırılmalı / Fotoğraf: Twitter

Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi yaptığı yazılı açıklamada, Kürtçe öğretmenlerinin atanmasına dair kontenjan sayısının arttırılarak, Kürtçe'nin seçmeli ders olmaktan çıkarılıp, zorunlu ders olarak verilmesi gerektiğini söyledi.

26 Ocak 2011'de Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün açılmasının onaylandığı belirtilen açıklamada, kararın ardından açılan bölümlerden yüzlerce öğrencinin lisans diplomalarını pedagojik formasyonla birlikte alarak mezun oldukları ifade edildi. 

Açıklamada, her yıl en az 100 öğrencinin mezun olduğu belirtilerek, "Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise Seçmeli Kürtçe Dersi için senede 2-3 kontenjan ayırmakta ve buna göre atama yapmaktadır. Seçmeli ders ile ilgili diğer kısıtlamalar da kamuoyunun malumudur" denildi

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kürtçe seçmeli dersi için kontenjan artırılmalı"

Seçmeli ders ile ilgili kısıtlamalar nedeniyle anadil hakkından yoksun Kürt öğrencilerin seçmeli ders olarak dahi kendi dillerinde eğitim alamadıkları vurgulanan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"MEB'in atama ve seçmeli ders uygulamaları anadilde eğitim hakkının kullanılmasını fiilen ortadan kaldırmaktadır. Bahse konu bölümlerden mezun Kürtçe öğretmenleri olarak, hükümetten ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Kürtçe Seçmeli Dersi için öğretmen atamalarında kontenjan sayısını arttırılmasını, Kürtlerin yoğun yaşadığı illerindeki tüm özel okul, kreş ve kolej vb. eğitim kurumlarının programlarında Kürtçe’ye zorunlu ders olarak yer verilmesinin sağlanmasını, Kürt dili ile ilgili ayrımcılığın ortadan kaldırılarak Kürtçe anadilde eğitimin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz."

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU