Birleşik Krallık’tan sonra ABD de BioNTech’e 100 milyon doz koronavirüs aşısı siparişi verdi

ABD hükümeti, Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in yeni tip koronavirüse karşı geliştirmekte olduğu potansiyel aşıdan 100 milyon doz tedarik edilmesi için 1,95 milyar dolar ödeyecek

ABD, Pfizer ve BioNTech’e 100 milyon doz koronavirüs aşısı siparişi verdi (AFP)

Dünya genelinde birçok ülke yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı geliştirmek için yarışa girerken, ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Donald Trump yönetiminin bu konuda en büyük yatırımlardan birine imza atarak ABD merkezli ilaç devi Pfizer ve Alman biyoteknolojii şirketi BioNTech’le 1,95 milyar dolar'lık (yaklaşık 14 milyar TL) anlaşmaya vardığı bildirildi.

Konuyla ilgili haberinde ABD’nin salgınla mücadelede birçok projeye para yatırdığını hatırlatan New York Times (NYT) gazetesi, son anlaşma uyarınca Pfizer’den ilk etapta aralık ayına kadar 100 milyon doz olmak üzere toplamda 600 milyon doz aşı beklendiğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüse karşı henüz bir ilaç geliştirilmediğini ve Pfizer’in potansiyel ürününün işe yarayıp yaramadığının henüz bilinmediğini vurgulan NYT, Pfizer ve BionTech’in deneylerinin güvenilirlik ve etkililik testini geçmesinin ardından ilk siparişin yıl sonuna kadar teslim edilmesinin beklendiğini kaydetti.

Aşının Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) onayından geçtikten sonra dağıtılacağını ve Amerikalıların bu aşıyı ücretsiz yaptırabileceğini belirten gazete, ABD yönetiminin bu onay gelmeden ve ilk siparişler teslim edilmeden ödeme yapmayacağını bildirdi.

Birleşik Krallık'ta Boris Johnson hükümeti de dün yaptığı açıklamada test sürecinin ikinci aşamasında olan ve Alman ilaç şirketi BioNTech ile Amerikan ilaç şirketi Pfizer tarafından geliştirilen potansiyel koronavirüs Kovid-19 aşısından 30 milyon adet tedarik edilmesi için sipariş verildiği duyurmuştu

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ve Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği Kovid-19 aşı adayının, dün 1. ve 2. aşama klinik denemelerinden olumlu sonuç alındığı bildirilmişti.
 


Avrupa kıtasında da benzer çabalar devam ederken, Berlin yönetiminin de Trump’ın bir zamanlar peşinden koştuğu Alman firması CureVac’ın haklarının yüzde 23’ünü aldığı belirtilmişti.

Diğer taraftan koronavirüs aşısı araştırmalarında kullanılmak üzere Avrupa öncülüğünde mayıs ayında başlatılan ve ABD’nin dışarıda kaldığı bağış kampanyasında, dünya genelinde hükümetlerden, hayırseverlerden ve liderlerden bugüne dek 8 milyar dolar (yaklaşık 55 milyar TL) taahhüt geldiği kaydedilmişti.

Aşı geliştirme çabalarına ordunun da dahil olduğu Çin’deyse Askeri Tıp Bilimleri Akademisi’nden araştırmacıların ülkenin önde gelen aşı adaylarından birini geliştirdiği ifade edilirken, Sinopharm Group adlı Çinli firma da üçüncü faz denemelere haziran ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) başladıklarını bildirmişti.

 

Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU