Birleşik Krallık, Valneva ve BioNTech'ten 90 milyon koronavirüs aşısı siparişi verdi

Ülke,koronavirüse karşı geliştirilmekte olan potansiyel aşılardan 90 milyon doz tedarik edilmesi için anlaşma yapıldığını duyurdu

Birleşik Krallık’tan 90 milyon koronavirüs aşısı siparişi / Fotoğraf: AFP

Birleşik Krallık'ta Boris Johnson hükümetinden yapılan açıklamada test sürecinin ikinci aşamasında olan ve Alman ilaç şirketi BioNTech ile Amerikan ilaç şirketi Pfizer tarafından geliştirilen potansiyel koronavirüs Kovid-19 aşısından 30 milyon adet tedarik edilmesi için sipariş verildiği duyurdu.

Açıklamada, hükümetin ayrıca Fransız ilaç şirketi Valneva adlı ilaç firması tarafından geliştirilen potansiyel Kovid-19 aşısı için de 60 milyon adetlik bir anlaşma imzaladığı, henüz test aşamasında olan aşının başarılı olması durumunda 40 milyon adetlik bir ek bir alım daha yapılabileceği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Valneva'nın İskoçya'nın Livinston kentinde bir üretim tesisi mevcut.

Oxford Üniversitesi'ne 100 milyon sipariş

Şirketin Kovid-19 aşısına ilişkin klinik testleri başarıyla tamamlaması durumunda, İskoçya'daki tesisin aşı üretim kapasitesinin 100 milyon adete kadar çıkarılması planlanıyor.

Birleşik Krallık gazetesi The Guardian, her iki potansiyel Kovid-19 aşısının etki şeklinin Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşıdan farklı olduğunu, Johnson hükümetinin Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen potansiyel aşıdan daha önce 100 milyon adet sipariş verdiğini kaydetti.

Koronavirüse karşı aşı çalışmalarını sürdüren ülkeler

Koronavirüs salgını hızla yayılıp yol açtığı ölüm sayısı artarken bilim insanları virüsün tedavisi için aşı ve ilaç geliştirmek için yoğun çaba harcıyor.

Virüs aşı çalışması yürüten ve klinik deneyler için onay alan birkaç ülke şöyle:

"Çin, Fransa, Belçika, Birleşik Krallık, Avustralya, İsrail, Kanada, ABD, Almanya, Hindistan ve Rusya." 

Türkiye de ümitli

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank aşı çalışmaları için geçen mart ayında yaptığı bir açıklamada, Türkiye, bilim insanlarıyla birlikte hastalığın önlenmesi ve tedavisine dönük AR-GE çalışmalarına yoğunlaştığı söylemişti.

Bakan Varank, "Spesifik olarak aşı konusunda mevcut çalışmalar ve ortaya çıkan yenilikçi, fikirlerden netice alacağımız konusunda ümitliyiz" açıklamasında bulunmuştu.

Ancak Varank çalışmalar konusunda ayrıntı vermemişti.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU