Gökbilimciler evrenin yaşını "bebeklik fotoğraflarını" oluşturarak hesapladı

Araştırmacılar bulgularını evrenin oluşumuna dair ileri çalışmalarda kullanmayı planlıyor

Bilim insanları kısa süre önce Hubble Sabiti'nin yanlış hesaplanmış olabileceğini öne sürmüştü (Unsplash)

Milyarlarca yıl önce varlığımız, hidrojen atomlarını oluşturmak için bir araya gelen muazzam düzeyde sıcak ve yoğun nötron ve elektron denizi tarafından belirlendi. Bu hidrojenle, yıldızlar ve galaksiler meydana gelmeye başladı.

Astronomlar yüzyıllardır evrenin nasıl doğduğu üzerine düşünüyor ve çalışmalar yürütüyor. Ancak başlangıçta var olan bu parçacık karışımının tam olarak ne zaman ortaya çıktığını belirlemek hayli meşakkatli.

Inverse'ün haberine göre uluslararası bir araştırma ekibi artık evrenin yaşının doğru bir ölçümünü yapabildiğini düşünüyor. Araştırmacılar ölçümü gerçekleştirebilmek için evrenin “bebeklik fotoğraflarını” yeniden inceledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yedi farklı ülkedeki 41 kurumdan araştırmacılar Şili’deki Atacama Kozmoloji Teleskopu’nun yaptığı gözlemleri kullandı.

Araştırma ekibinin bulguları evrenin 13,8 milyar yıl öncesine dayandığını doğruluyor.

Araştırmanın sonuçları Salı, Cosmology and Nongalactic Astrophysics isimli bilimsel yayında yayımlandı.

Evrenin kaç yaşında olduğunu hesaplamak için bilim insanları her şeyin başladığı tahmin edilen noktaya geri döndü. Araştırmacılar, bebek evrenin en iyi görüntüsünü elde etmek için evrenin yaydığı en eski ışığı ölçtü.

Araştırmanın yazarlarından ve Stony Brook Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü’nde doktor araştırma görevlisi Neelima Sehgal, “Evrenin ‘bebeklik fotoğrafını’ ilk oluştuğundakine benzer bir hale getiriyoruz. Görüntüyü kirleten zaman ve mekan aşınmasını ortadan kaldırıyoruz” dedi.

Sadece bu keskin bebek fotoğrafına ya da evrenin görüntüsüne bakarak, evrenin nasıl oluştuğunu daha iyi anlayabiliriz.

Bilim insanları bu görüntüleri oluşturabilmek için evrenin ilk yıllarından geriye kalan elektromanyetik ışınımı kullandı.

Büyük Patlama’dan (Big Bang) 380 bin yıl sonra yayılan ışık polarizasyonda değişiklik gösteriyor. Araştırma ekibi evrenin yaşına yönelik yeni tahmini yapmak için bu değişiklikler arasındaki boşluktan faydalandı. 

Daha önceki tahminlerde bilim insanları NASA’nın Wilkinson Mikrodalga Düzensizlik Sondası’nı (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe, WMAP) ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Planck Uzay Teleskopu’nu kullanmıştı.

ESA’nın Planck Teleskopu 2013’te evrenin 13,82 milyar yıl öncesine dayandığını tahmin etmişti.

Öte yandan, NASA 2016’da WMAP’tan elde ettiği verilere göre evrenin 13,77 milyar yaşında olduğunu tahmin etmişti.

Bununla birlikte 2019 yapılan bir çalışma evrenin daha önce düşünülenden muhtemelen 2 milyar yıl daha genç olduğunu öne sürmüştü.

New York’taki Flatiron Enstitüsü’nün İşlemsel Astrofizik Merkezi’nde araştırma yürüten çalışmanın başyazarı Simone Aiola, “Planck ve ACT’nin uzlaştığı noktaya vardık. Bu da zor ölçümlerin güvenilir olduğu anlamına geliyor” dedi.

Yeni çalışma ayrıca Hubble Sabiti için de yeni bir ölçüm yaptı.

Araştırma ekibi evrenin genişleme hızını temsil eden Hubble Sabiti’nin megapersek başına saniyede 67,6 kilometre olması gerektiğini öne sürüyor.

Bilim insanları bu bulguları daha ileri çalışmalarla kullanmayı umuyor.

 

Independent Türkçe, Inverse

DAHA FAZLA HABER OKU