Moldovalı kadın ve 4 çocuğu, MİT operasyonuyla kurtarıldı

MİT operasyonuyla YPG'den kurtarılan Barkal, "Türk devletine minnet duyuyorum. Türkiye, çok büyük bir ülke" dedi

YPG tarafından Suriye'nin kuzeyindeki Hol Kampı'nda zorla tutulan ifade edilen Moldova vatandaşı Natalia Barkal ve 4 çocuğu, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) operasyonuyla kurtarıldı.

Alınan bilgiye göre, 2013'te Suriyeli eşi ve çocuklarıyla ticaret yapmak için Suriye'ye giden Moldova vatandaşı Natalia Barkal, YPG tarafından zorla Suriye'nin kuzeyindeki Hol Mülteci Kampı'na götürüldü.

Moldova hükümetinin Türkiye'den yardım talebinde bulunması üzerine MİT, Natalia Barkal ve çocuklarının durumuna ilişkin bölgede çalışma başlatarak, yerel istihbarat ağını devreye soktu.

Çalışmalar sonucu MİT, Barkal ve 4 çocuğunun 23 gün Münbiç'te bir hapishanede tutulduktan sonra Hol Kampı'na götürüldüğünü belirledi.

Operasyon, özgün istihbari metotlarla yürütüldü

Teknik imkanlar ve özgün istihbari metotlarla yürüttüğü çalışma sonucu, Barkal ve 4 çocuğunun tam yerini belirleyen MİT mensupları, irtibat kurduğu Barkal'ı kamptan nasıl kaçması gerektiği konusunda bilgilendirdi.

Barkal ve çocukları, 6 Haziran'da düzenlenen operasyonla Haseke'deki Hol Kampı'ndan kaçırılarak önce Barış Pınarı Harekatı bölgesine ardından Tel Abyad'da güvenli bir yere getirildi.

"Türkiye'ye minnettarım"

En küçüğü 1, en büyüğü 10 yaşındaki 4 çocuğuyla uzun zamandır YPG baskısı altında zor şartlarda yaşayan Barkal, "Türk devletine minnet duyuyorum. Türkiye, çok büyük bir ülke" dedi. 

Öte yandan, Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon, ülkelerine dönen Barkal ve 4 çocuğunu ağırladığı anlara ilişkin fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaştı. 

MİT, Kenya'da 20 Kasım 2018'de kaçırılan İtalyan Silvia Constanzo Romana için de bir kurtarma operasyonu gerçekleştirmişti.

Türkiye YPG'yi terör örgütü olarak görüyor

Tam adı ile Halk Savunma Birlikleri (Kürtçe: Yekîneyên Parastina Gel (YPG)) Suriye'de kurulan ve faaliyet gösteren, bir yapı. 

YPG, Kürt Yüksek Komitesine bağlı silahlı örgüt olarak faaliyet yürütüyor.  

Suriye'nin kuzeyindeki bazı bölgeleri kontrol eden YPG, Suriye'de siyasi faaliyet gösteren Demokratik Birlik Partisi'yle de bağlantılı. 

Resmi ve gayriresmi uluslararası birçok düşünce kuruluşu ve istihbarat teşkilatı raporlarında; YPG'nin PKK ile ilişkisi bulunduğu ve aralarında örgütsel ve ideolojik bağlantılar bulunduğuna dair bilgiler yer alıyor. 

Bunun yanı sıra birçok siyasetçi, diplomat ve güvenlik uzmanı; YPG'nin, PKK'nın Suriye uzantısı olduğuna dair görüş bildirdi.

Örgüt, Türkiye tarafından PYD ile birlikte terör örgütü olarak kabul ediliyor. Ayrıca Katar'ın terör örgütleri listesinde yer alıyor.

YPG; insan hakları örgütleri tarafından aralarında reşit olmayan çocuk askerler kullanmak, etnik temizlik ve yerel halkı zorla yerinden ettirmenin de bulunduğu savaş suçlarını uygulamak, uluslararası hukuku ve insan haklarını ihlal etmekle suçlandı.

Örgüt ise söz konusu iddia ve suçlamaları yalanladı.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU