Trump'ın yeğeni, amcasını Yahudilere ve siyahilere hakaret ederken duyduğunu söyledi

ABD Başkanı Donald Trump'ın yeğeni Mary Trump amcasını siyahiler ve Yahudiler için ırkçı ve aşağılayıcı ifadeler kullanırken duyduğunu açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump'ın yeğeni Mary Trump'ın amcasını anlattığı kitap raflara çıktığı ilk gün yaklaşık 1 milyon adet sattı (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın yeğeni ve yeni yayımlanan "Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man" (Çok Fazla ve Asla Yeterli Değil: Ailem Dünyanın En Tehlikeli Adamını Nasıl Yarattı?" kitabının yazarı Mary L. Trump, amcasını siyahiler ve Yahudiler hakkında ırkçı ifadeler kullanırken duyduğunu söyledi.

MSNBC’den Rachel Maddow'a konuşan Mary Trump'a, daha önce Washington Post'a yaptığı yorumda amcası için kullandığı "düpedüz ırkçı" tanımlamasının yanı sıra "ırkçı reflekslere sahip olan bir ailede büyüdüğüne" ilişkin açıklaması soruldu.

Mary Trump'a, gerçekten amcası Donald Trump'ı bu ırkçı ifadeleri kullanırken mi duyduğu yoksa genel olarak ailesini mi kastettiği soruldu.

Yeğen Trump soruya, "Evet, tabii ki kullandı. Onun bugün ne kadar şiddetli bir ırkçı olduğuna bakılırsa bunun kimseyi şaşırtacağını düşünmüyorum" yanıtını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mary Trump, WP'ye verdiği röportajda "Onları "n" ile başlayan kelimeyi  (İngilizce'de 'pis zenci' anlamındaki hakaret sözü olan 'nigger' kastediliyor -ed.n.) ya da antisemitik ifadeler kullanırken duymak normaldi" demişti.

Beyaz Saray Sözcüsü ise Mary Trump'ın iddiasını yalanlayarak "Kitap yalanlarla dolu, bu kadar basit. Başkan bu kelimeleri kullanmıyor" dedi.

55 yaşındaki Mary Trump'ın ailesiyle arası miras nedeniyle yaşanan anlaşmazılık nedeniyle halihazırda açıktı. Yeğen Trump'ın kitabının yayımlanmasını engellemek için Trump'ın erkek kardeşi başarısızlıkla sonuçlanan bir dava da açmıştı.

MSNBC’ye verdiği röportajda amcasının koronavirüs pandemisindeki poltikalarını da eleştiren Mary Trump, "İnsanların yaşamları pahasına bizi bölüyor" dedi.

Trump'ın kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde yeniden seçilmesi ihtimali hakkında da "Bunun Amerikan deneyinin sonu olacağına kesinlikle inanıyorum" yorumunu yaptı.

Aynı iddia daha önce de gündeme gelmişti

Trump'ın 2016'daki başkan adaylığı döneminden bu yana bir zamanlar sunduğu "Çırak" (The Apprentice) adlı televizyon programının setinde "pis zenci" sözlerini kullandığı iddiaları bulunuyor.

Ekim 2016'da reality show programının yapımcılarından Bill Pruitt, Trump'ın daha önce kadınlara yönelik aşağılayıcı ifadelerinin yer aldığı bir ses kaydına atıfla Başkan'ın "çok daha kötü" ifadeleri kullanırken duyulduğu başka kayıtlar olduğunu öne sürmüştü.

İddia 2018'de Çırak'ın eski yarışmacılarından Omarosa Manigault Newman'ın yazdığı bir kitapta da gündeme gelmiş, Newman şovun setinde Trump'ın "pis zenci" kelimesini kullandığını ileri sürmüştü.

Trump 2018'de Twitter'dan yaptığı bir açıklamadaysa iddiayı reddetmiş, "O kelime, dağarcığımda yok ve asla da olmadı" demişti.

 

Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU