Polis müdahalesine tepkili Fransızlar Macron'un yolunu kesip hesap sordu: Sen bizim çalışanımızsın

Grup, tecavüzle suçlanan yeni içişleri bakanı hakkında da Fransız Cumhurbaşkanı'nı zorladı

Emmanuel Macron, Fransız vatandaşların tepkileriyle karşılaştı (AP)

Eşiyle birlikte yürüyüşe çıkan Emmanuel Macron'u durdurarak köşeye sıkıştıran bir grup, Fransa Cumhurbaşkanı'ndan protestolarda kullanılan bir polis birimini kovmasını istedi.

Fransız lider, Paris'in merkezindeki Tuileries Bahçesi'nden geçtiği sırada kendisiyle konuşmak isteyen bir grup tarafından durduruldu. Bu kişiler, tecavüzle suçlanan yeni içişleri bakanı konusunda da Macron'u sıkıştırdı.

Gruptan biri, yetkililerin protestoların şiddet olaylarına dönüşmesinden korkması sonrasında görevlendirilen motosikletli polis birliklerini kastederek defalarca "BRAV'ı kov" diye bağırdı.

Macron ise "Bu söylediğinizi yapacak kişi cumhurbaşkanı değildir" dedikten sonra gruptan "sakin olmalarını" istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Le Figaro gazetesine göre gruptan bazıları, Brigades de répression de l’action violente motorisées (kısaca BRAV-M olarak bilinen şiddet olaylarını bastırma motorize birlikleri -ed.n.) adlı polis biriminin ilk kez görevlendirildiği protestoya "Gilet Jaunes" (Sarı Yelekliler) hareketinin öncülük ettiğini söyledi.

Kendisini sıkıştıran kişilerle Macron arasındaki hararetli konuşma sürerken Fransa Cumhurbaşkanı söz konusu gruba resmi tatil olan Bastille Günü'nde eşiyle yürüyüş yaparken durdurulduğunu hatırlattı.

Bunun üzerinde gruptan biri, "Sen benim için çalışıyorsun" diye bağırdı.

Gruptakiler Macron'u tartışma yaratan Gerald Darmanin ataması üzerinden de sıkıştırdı. İçlerinden biri, "Hükümete tecavüzle suçlanmış bir içişleri bakanı getirdiniz" dedi.

Macron bu konuyu daha önce zaten cevapladığını belirterek "Siz yargıç değilsiniz? Ben de değilim" dedi.
 


Macron bu atamayı takiben gerçekleşen protestoların ardından salı günü yaptığı açıklamada, Darmanin'in "sokakta verilen hükme kurban edilmemesi" gerektiğini söylemişti.

Ülkenin yeni içişleri bakanı, 2009'da sabıka kaydının silinmesi için yardımını isteyen bir kadını cinsel ilişkiye zorladığına dair suçlamaları reddetmişti. Bir yargıç da iddiaya yönelik hazırlık soruşturmasının düşmesinin ardından Darmanin'e karşı açılan davayı reddetmişti.

Reuters'a konuşan adli bir kaynak, ortada yeni bir kanıt olmadığı halde Paris Temyiz Mahkemesi'nin geçen ay soruşturmanın yeniden açılmasını emrettiğini belirtti.

Macron, koronavirüs pandemisi ışığında Paris'teki geleneksel askeri geçit töreninin yerini ön saflarda çalışan emekçileri anma töreninin aldığı Bastille Günü'nde durdurulup soru yağmuruna tutuldu.

Şehrin diğer yanındaysa, çalışma şartlarının ve ücretlerinin iyileştirilmesini talep ederek gösteri düzenleyen sağlık çalışanları, yıllardır devam eden ve virüs Fransa'ya yayıldığında devlet hastanelerinin hazırlıksız yakalanmasına sebep olan maliyet kesintileri kınıyordu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU