İş insanlarının futbolu

Okan Can Independent Türkçe için yazdı

Futbolsuz futbol, en büyük eğlencesi ve magazini oldu bu toprakların.

Her yıl geriye giden ve daha fazla borçlanan futbol sistemi, sorunu yabancı oyuncularda buldu ve hemen kuralları değiştirdi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), kulüplerin, teknik adamların ve taraftarların, ne düşündüğünden bağımsız olarak yabancı oyuncu kuralını değiştirdi.

TFF’ye göre sorun belliydi, yabancı oyuncu sayısı fazlaydı ve bu da yerli oyuncunun yetişmesini engelliyordu.

Yeni kural ile yeni sezonda, 14 yabancı oyuncusu kadroda olan takımlar, sahada 8 yabancı kullanabilecek.

TFF’nin teorisine göre; böylelikle yerli oyuncu daha fazla şans bulacak ve altyapıdan oyuncu yetişecek.

Türkiye Futbol Federasyonu’nda son 15 yılda 8 defa Başkan değişmiş ve bu başkanların hepsi iş dünyasından gelmiş.

İş insanı olan TFF başkanları, yönetim kurullarını da iş insanlarından kurmuş. Örneğin; son 15 kişilik TFF Yönetim Kurulunun yüzde 75’i, iş adamlarından oluşmakta.

Yönetimde bir belediye başkanı ve 2 futbolcu bulunmakla birlikte, yıllardır yönetimler ağırlıklı olarak iş insanlarının kontrolünde.

126 profesyonel kulüp ve 3 bin 693 profesyonel futbolcunun olduğu, 4,2 milyar TL’lik büyüklüğü ve 14 milyarlık borçlu olan bu sisteminin kurallarını, iş insanları belirliyor.

Bununla beraber kulüp başkanları da iş dünyasından gelirken, bir çığ gibi büyüyen bu borcun ve yürümeyen sistemim sorumlusu da doğal olarak futboldan gelmeyen iş insanları oluyor.

Türkiye’deki futbolun sağlığından sorumlu olan TFF, yıllardır yoğun bakımda kalan futbola herhangi bir tedavi bulmuş değil ve her geçen gün umutlar da azalıyor.

Yıllardır TFF yönetimlerinde, sahadan gelenler çok fazla yer almıyor. TFF’nin son yönetim kurulunda ise sembolik olarak milli futbolcu Hamit Altıntop görünüyor.

TFF yönetimine girmeden önce, Türk futbol sistemi ile ilgili yoğun eleştirileri olan Hamit Altıntop’un, uzun zamandır bir eleştirisi ya da sistem ile ilgili bir rahatsızlığı göze çarpmıyor.

Almanya gibi, sistemin öne çıktığı bir ülkede yetişmiş olan Hamit Altıntop’un, Türkiye’de yabancı kuralı koyan bir yönetimde yer alması da bir çelişki olarak öylece duruyor.


14 yabancılı sistemde 121 milyon euroluk ihracat

Yabancı kuralı ile ilgili konuşan teknik adamların ve kulüp yöneticilerinin birçoğu alınan karara karşı olduklarını belirtirken, karar sürecinde yer almamaları da futbolun, futboldan uzak bir şekilde yönetildiğini gösteriyor.

Yaklaşık borcu 14 milyar TL olan ve güvensiz rekabet ortamında, sağlıksız bir şekilde yaşamaya çalışan futbolun, yabancı sorunundan daha büyük sorunları bulunuyor.

Türk futbolundaki yabancı oyuncu sayısından çok, futbola yabancıların daha fazla olduğu sistemin büyümesi, gelişmesi ve uluslararası rekabette yer alması pek mümkün gözükmüyor.

Altyapının üretimi ve oyuncu gelişiminin, yabancı oyuncu sınırından geçmediği, zaten daha önceki yıllarda ortaya çıkmıştı.

Bununla beraber yabancı kuralı kararı alan iş insanlarının, kendi şirketlerinde işe aldıkları personelin maaşları verirken, aktif iş alanında görev almalarına sınırlama getirecekleri pek olası durmuyor.

Son 15 yılda 8 defa TFF başkanı değişirken, aynı sürede 10 defa yabancı kuralında değişiklik yapılmış.

Ortalama her başkan, bir defa yabancı kuralını değiştirmiş. İthalatçı futbol yapısında sadece, 2015 yılındaki yabancı oyuncu serbestliği ile yurtdışına 121 milyon euroluk futbolcu ihracatı olmuş.


Türk futbolunun bilimsel bir kurula ihtiyacı var

Türkiye’de futbolu futboldan gelmeyenler yönetiyor. Yabancı oyunculardan önce üretim için başka yerlere bakmak gerekiyor.

Sürekli makyajlanan Türk futbolunda, alt liglerde ve Anadolu’da daha büyük sorunlar mevcut.

Anadolu’nun birçok yerinde asgari ücretle teknik adamlık yapan hocalar ve yetiştiriciler bulunuyor.

Yeterli eğitimi alamayan, tesisler bulamayan binlerce gencin, hayalleri ve umutları yeşermek için fırsat bekliyor.

Yabancı kuralı, bu gençlere, çocuklara hocalara ulaşmak için bir engel değildi zaten.

Yabancı kuralı, menajerlere, aynı sezonda 2 takımı küme düşmeye oynatan hocalara, kendini geliştirmeyen futbolcuların ederinden daha fazla para kazanmasına, imkan sağlayan bir futbol ortamı yaratacaktır.

Yabancı kuralı, futbol pastasından gelen paranın, tekrar sistemin içine enjekte olmasına sebep olmayacak.

Türkiye’de futbolun, sağlık bilim kurulu gibi, futbolun gelişimine fayda sağlayacak ve bilimsel çalışmalar yapacak bir futbol kuruluna ihtiyacı var.

Çünkü kararların masaya göre değil, sahaya göre alınması gerekiyor artık.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU