Fiyatı 3 yılda yüzde 160 arttı… Bir yatırım aracı olarak “güldüren gaz” helyum

Fiyatı son 3 yılda yüzde 160 yükselen helyum daha da yükselme potansiyeli nedeniyle iyi bir yatırım aracı olarak görülmeye başladı. Özellikle sağlık ve teknolojide kullanımı artan helyumda arz kaygısı yaşanıyor

Fotoğraf: Reuters

Koronavirüs salgınının başlangıcında “nakit paraya hücum” ile başlayan, daha sonra rekor seviyede değer kaybetse de toparlanmaya başlayan hisse senetlerine yönelen yatırım talebi, enteresan bir hedef belirledi: Helyum gazı. 

Uçan balonlarda kullanılan, Türkiye’deki medya tüketicisinin Beyaz Show’da “ünlülerin sesini incelten gaz” olarak bildiği helyum gazının arzında tepe noktaya ulaşılmak üzere. 

Dünya Gazetesi’nden Evrim Küçük’ün haberine göre her yıl talebi ortalama yüzde 6-8 artan helyumun fiyatı son üç yılda yüzde 160 yükseldi.

Toplam helyum kullanımının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan parti balonlarına yönelik talep, salgınla birlikte azalsa da ekonominin aşamalı olarak yeniden açılmaya başlamasıyla yüksek teknoloji ve endüstriyel üretim tarafında talep güçleniyor. 

Bu da yatırımcının henüz radarına girmemiş olan ancak analistlere göre önemli bir yükseliş potansiyeli taşıyan helyumda ciddi bir fırsat yaratıyor.

ABD’de Idaho Üniversitesi analitik enstrümantasyon bölümü süpervizörü Alexander Blumenfeld, Physics Today isimli yayında yer alan açıklamasında maliyetinin geçen yıl iki kattan fazla arttığını ve litre başına 35 dolara çıktığını söyledi. 

Idaho'daki Boise Eyalet Üniversitesi'nden bir kimyager olan Joseph Dumais, nakliye dahil 100 litre sıvı helyum için 3 bin 800 dolarlık fiyat aldığı ve bunun geçen yaz ödediği bin 460 doların iki katından fazla olduğu belirtti. 

Kaliforniya Üniversitesi yoğunlaştırılmış madde fizikçisi Stuart Brown ise en büyük üreticilerden Matheson ile geniş çaplı bir helyum tedarik sözleşmesine sahip olmasına rağmen, sıvı helyum maliyetinin bu baharda yüzde 15 arttığını söylüyor.

ABD hükümeti 2021’de üretimi sonlandıracak

Sağlık sektöründen havacılığa kadar birçok alanda önemli bir role sahip helyum piyasasında arz kaygısının temelinde ise 2021 yılında ABD’de hükümetin helyum üretimini, özel şirketlere alan açmak için sonlandıracak olması. 

Dünyadaki helyumun önemli bir kısmı doğalgaz üretiminin bir yan ürünü olarak ortaya çıkıyor. 

ABD’de stratejik ürün olarak kabul edildiğinden yıllardır hükümet eliyle yapılan üretimin 2021 yılında sonlandırılacak olmasının helyum arzında kesintiye neden olacağı endişesi var. 

Pazarı yönlendiren başlıca faktörler, elektronik ve yarı iletken endüstrisinde artan helyum tüketimi ve sağlık sektöründe artan kullanımı. 

Havacılık ve nükleer enerji üretiminde de helyumdan faydalanılıyor. Bununla birlikte, üretim yüksek maliyetli.

Sunucu çiftliklerinin talebi sürekli artıyor

Copperbank’ın CEO’su Gianni Kovacevic, büyük teknoloji şirketlerinin helyum kullanımında önemli bir artış öngörüyor. 

Helyumun çok az kişinin bilgi sahibi olduğu ‘gizli’ bir araç olduğunu ifade eden Kovacevic, bazen bir bina büyüklüğüne ulaşabilen ‘sunucu çiftliklerinde’ bilgisayarların ve teknik ekipmanın soğutulması için helyum kullanıldığını hatırlatarak, her yıl helyum talebinin yüzde 6-8 artış gösterdiğine dikkat çekiyor. Ancak artan talebe karşın kaynakların artırılması için yeteri kadar yatırım yapılmadığını vurguluyor.

Üretimde aslan payı ABD’nin

Helyum pazarında ciddi bir konsolidasyon hâkim. Coğrafi olarak bakıldığında dünyada çok az üretici var. 

Üretim ABD, Rusya, Katar ve Cezayir'de yoğunlaşmış durumda. Ancak en büyük üretici ABD. Geçtiğimiz yıl 68 milyon metreküple ABD dünyanın en büyük helyum üreticisi oldu. İç tüketimin yaklaşık 40 milyon metreküp olduğu tahmin ediliyor. 

ABD'de açık ara en büyük kullanım alanı sağlık hizmetleri, özellikle de manyetik rezonans görüntüleme sistemleri. Analitik enstrümantasyon ve laboratuvar uygulamaları, mühendislik ve bilimsel uygulamalar da helyumun kullanıldığı yerler.

Şirket bazında bakıldığında da helyum pazarında yüksek konsolidasyon göze çarpıyor. En büyük beş oyuncu toplam pazarın yüzde 75’ine hâkim.

Air Liquide, Linde plc, Matheson Tri-Gas Inc., Iwatani Corporation, Messer Group bu sektördeki en büyük şirketler. Ayrıca RasGas, Exxon, Air Product, Praxair, Gazprom, PGNiG hatırı sayılır üreticiler.

Pazarın büyüklüğü 15 milyar doları aşacak

Küresel helyum pazarının büyüklüğü geçtiğimiz yıllık 10,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, 2023’e kadar pazarın yıllık ortalama yüzde 11 büyüyerek 15,73 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Sağlık sektörü pazarda ağırlığını artırıyor

Helyum, sağlık sektöründe geniş bir kullanım alanına sahip.

 -269 dereceye kadar soğuyor olması sıvı helyumu MR makinelerinin mıknatıslarını soğutmak için en iyi seçenek haline getirdi. 

Helyum solunum cihazlarında da kullanılıyor. Amfizem, astım ve nefes almayı etkileyen diğer durumların tedavisinde önemli bir bileşen. Genellikle akciğer hastalıklarını tedavi için kullanılıyor. 

Oksijen ve helyum kombinasyonu, akciğerlere hızlı ulaştığından akut ve kronik solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisi için birlikte kullanılıyor. 

MRE taramalarına yönelik artan talep nedeniyle sağlık sektöründeki helyum talebi artıyor. Diğer kullanım alanları şu şekilde:

● Zeplin ve balon gibi hava taşıtlarında kullanılır.

● Kaynakçılık, germanyum ve silisyum kristallerinin yapımında kullanılır.

● Süpersonik rüzgâr tünellerinde ve derin deniz dalışlarında kullanılır.

● Nükleer enerji santrallerinde de soğutucu olarak kullanılan önemli bir elementtir.



Dünya 
 

DAHA FAZLA HABER OKU