ABD’de doğumhanede gizli kamera skandalı

Görüntülerde yüzleri ve genital bölgeleri görünen bin 800 kadından 81’i hastaneye dava açtı

Hastane, kurulan gizli kameraların ilaç çalan hırsızları yakalamayı amaçladığını savunuyor / Fotoğraf: Reuters

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde, bir hastanenin, onlarca kadının doğum anını ve ameliyatını rızaları olmadan gizlice kaydettikleri iddia edildi.

San Diego Yüksek Mahkemesi’ndeki davanın kayıtlarına göre, belli noktalardan çekilen görüntülerde kadınların yüzlerinin yanı sıra genital bölgeleri de görülebiliyor.

Gizli kamera kullanılarak çekilen görüntüler, San Diego’nun kenar mahallelerinden Le Mesa’da Sharp Grossmont Hastanesi Kadın Kliniği’nde üç ayrı doğumhanede kaydedildi. Görüntüler 2012’nin yaz aylarından itibaren yaklaşık bir yılı kapsıyor.

Mahkeme kayıtlarına göre yaklaşık bin 800 kadın hasta gizlice kayda alındı. Kameralar kadınları, soyunurken, muayene olurken kaydetti.

Kadınların 81’i hastanenin “duygusal ve fiziksel olarak korunmasız ve en savunmasız oldukları anda” özel hayatlarının gizliliğini ihlal ettiği iddiasıyla mahkemeye başvurdu. 
 


NBC San Diego televizyonuna konuşan davacılardan Jessica Lincoln, “4 kız çocuğu annesiyim. Neyin doğru neyin yanlış olduğu konusunda çok netim; bu bir yanlış” dedi.

Hastane aleyhine ilk kez 2016’da toplu dava açıldı ancak bu dava reddedildi. Fakat şikayetçi kadınlar geçen hafta yeniden mahkemeye başvurdu.

Hastanenin kar amacı gütmeyen ana şirketi Sharp HealthCare açıklamasında; hastaneye hareketle etkinleşen kameralar ve bilgisayar monitörleri kurduklarını kabul etti. Şirket kameraların kurulmasındaki amacın ilaç standlarından güçlü bir anestezik ilaç çalan hırsız ya da hırsızları ortaya çıkarmak olduğunu belirtti.

Şirketin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Kameralar sadece anestezi standlarından ilaçları alan bireyleri kayıt altına alma amaçlı olsa da ameliyathanedeki hastalar ve tıbbi personelin de aralarında bulunduğu diğer kişiler kameralarda görünebiliyor ve kaydediliyordu. İlaçların güvenliğini sağlamaya yönelik girişimimizin hizmet sunduğumuz kişileri sıkıntıya uğratmasından üzüntü duyuyoruz.”

Şirket kameraların sadece “bu spesifik hırsızlık olayından dolayı kullanıldığını ve bir daha kullanılmadığını” belirtti.

Dava kayıtlarına göre, kameraların elde ettiği görüntüler masaüstü bilgisayarlara kaydediliyor ve bu bilgisayarlara erişim için herhangi bir şifre de bulunmuyor. Ayrıca hastane “kayıtların en az yarısını yok ettiklerini ancak bu dosyaları ne zaman ve nasıl sildiklerini söylemeyeceklerini ve dosyaların kurtarılmasını engelleyecek şekilde silip silmediklerini teyit edemeyeceklerini” ifade etti.

Jürili duruşma talep eden davacılar, mahremiyetin ihlali, gizli bilgilerin hukuksuz bir şekilde kayıt altına alınması ve güvene dayalı hizmetin ihlal edilmesi suçlamalarıyla hastanenin tazminat ödemesini istiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU