İranlı bakan yardımcısı: ABD, Süleymani suikastı sonrası misilleme yapmayalım diye yalvardı

Muhsin Baharvend söz konusu talebin kendilerine İsviçre büyükelçisi aracılığıyla iletildiğini iddia etti

Haşdi Şabi ve Hizbullah taraftarları, Süleymani'nin cenaze töreninde üzerinde Trump'ın resminin olduğu Amerikan bayrağını çiğnemişti (AFP)

İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı’na göre İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhsin Baharvend, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD tarafından suikast operasyonuyla öldürülmesinin ardından Washington’ın “ABD hedeflerine misilleme yapılmaması için yalvardığını” öne sürdü.

Baharvend, “ABD, İran'ın yanıt vermemesini talep etmek için İsviçre büyükelçisi (iki ülke arasında doğrudan diplomatik ilişkiler bulunmadığı için İsviçre ABD adına Tahran’da misyon üstleniyor) aracılığıyla İran'a bir mesaj göndermişti ancak bu istek derhal reddedildi” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard’ın “ABD’nin Süleymani suikastı uluslararası hukuka aykırıdır” açıklamasını hatırlatan Baharvend, “ABD’nin yaptığı eylemin BM Özel Raportörü ve tarafsız avukat Callamard tarafından da kınanmış olması kıymetlidir ve şimdi BM’nin belgelerinden biri olan bu rapor onlarca yıl orada duracaktır” dedi.

Reuters’ın haberine göre Callamard geçen hafta paylaştığı raporda, ABD’nin Bağdat Havalimanı’nda Süleymani’nin konvoyuna düzenlediği saldırı öncesi “kendi çıkarlarına karşı devam etmekte olan ya da beklenen bir saldırı olduğuna dair yeterli kanıt sunamadığını” kaydetmişti.

Callamard, “Tümgeneral Kasım Süleymani İran’ın Suriye ve Irak’taki askeri stratejilerinden ve eylemlerinden sorumluydu. Ancak yaklaşan gerçek bir tehdidin olmadığı bir ortamda, ABD’nin hareket biçimi yasal değildi” ifadelerini kullanmıştı.

Günler sonra yaptığı açıklamayla BM Özel Raportörü’nü kınayan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Associated Press’in haberine göre “Callamard’ın vardığı sonuçlar düzmece. Süleymani’nin ölümüyle sonuçlanan saldırı, İran İslam Cumhuriyeti’nin ve bu ülkenin ABD güçlerine ve Ortadoğu bölgesindeki çıkarlarına karşı desteklediği milis kuvvetlerin önceki aylarda artan silahlı saldırılarına tepki olarak gerçekleşti” demişti.
 


ABD’nin insansız hava araçlarıyla Bağdat Havalimanı’nda 3 Ocak’ta düzenlediği saldırıda Süleymani’nin yanı sıra Irak’ta İran tarafından desteklenen Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis dahil 5 İranlı ve 5 Iraklı öldürülmüştü.

Süleymani’nin öldürülmesinin ardından 8 Ocak’ta İran misilleme yaparak Amerikan askerlerinin bulunduğu Irak’taki üsse füze saldırısı düzenlemiş ve saatler sonra da İran güçleri Tahran’dan kalkan Ukrayna yolcu uçağını “füze saldırısı olduğunu sanarak yanlışlıkla” düşürmüştü.

İran ayrıca haziran sonlarında Süleymani suikastıyla ilgili olarak ABD Başkanı Donald Trump dahil 36 yetkili hakkında yakalama kararı alarak Interpol’den bu isimler için kırmızı bülten çıkarmasını istemişti.

 

Independent Türkçe, Fars Haber Ajansı, Reuters, Associated Press

DAHA FAZLA HABER OKU