Taha Akyol: İktidar şimdi dünya ülkelerindeki camilerimizi düşünmeli

"Cami olarak ibadete açıldığında mozaikler ne olacak?"

Fotoğra: Twitter

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayasofya’nın cami olarak açılmasına yönelik taleplere tepki gösterdiği dönemi hatırlatarak hükümetin şu an dünya ülkelerindeki camilerin durumunu düşünmesi gerektiğini söyledi.

Akyol, bugünkü köşe yazısında camiye çevrilen Ayasofya hakkında yazdı. Karar yazarı, Erdoğan’ın Ayasofya hakkında söylediği şu cümleleri hatırlattı:

Bu işin bir siyasi boyutu var. Yan tarafta Sultanahmet’i doldurmayacaksın, ‘Ayasofya’yı dolduralım’ diyeceksin… Bu oyunlara gelmeyelim. Bunların hepsi tezgah. Biz ne zaman neyin nasıl yapılacağını çok iyi biliyoruz. Bu namussuzlar böyle dedi diye biz adım atmayız.

Dünyanın bir çok ülkesinde bizim binlerce camimiz var ‘Ayasofya açılsın’ diyenler bu camilerimizin başına ne gelir bunu düşünüyorlar mı ?

Akyol, şu görüşlerini dile getirdi:

Şimdi bunu iktidar düşünmeli! Cami olarak ibadete açıldığında mozaikler ne olacak? Bin beş yüz yıllık binaya namaz vakitlerinde kapanan, diğer zamanlarda açılan perdeler mi takılacak?
İç düzenleme nasıl olacak bilmiyoruz.  Türkiye vatanımızdır, Türkiye’nin üzerine husumet çekmemek hepimizin görevidir.

“Oyun”lara, “tezgah”lara dikkat edilmeli…  Batıdaki fanatiklerden “bizim camilerimizin başına ne gelir” diye ciddiyetle düşünülmeli. İslami ibadet ile birlikte “evrensel mirasa saygı” mesajını birlikte sağlayan bir iç düzenleme yapılmalı. 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU