Yasaklama tehdidinin ardından Tiktokçular Trump'ın seçim kampanyasını sabote etmeye çalışıyor

Gençler, Official Trump 2020 online kampanya uygulamasına binlerce olumsuz eleştiri giriyor

Apple da daha önce kullanıcılarını TikTok'un kişisel verilerine gizlice ulaştığı konusunda uyarıda bulunmuştu (AFP)

Cumhuriyetçiler arasında uygulamayı yasaklamaya yönelik artan çağrılar sonrasında TikTok gençleri Trump yönetimine savaş ilan etti.

Bu sosyal medya kullanıcıları ilk olarak güçlerini Donald Trump'ın Tulsa'daki seçim kampanyası mitingine binlerce bilet talep etmek için kullanmıştı. Bu, kampanya ekibinin mitinge kaç kişi katılacağına dair beklentisini muhtemelen etkiledi. Olay uygulamayı yasaklama tehditlerinden önce meydana gelmişti.

TikTok gençleri şimdi bakışlarını Official Trump 2020 uygulaması hakkında Apple Store'da olumsuz eleştiriler girmeye çevirdi. 10 Temmuz itibarıyla, bu kampanya nedeniyle uygulama Apple Store'da 200 binden fazla olumsuz eleştiri aldı ve uygulamanın yıldız derecelendirmesi 1,2.

Kullanıcılar bu taktiği, uygulamanın Apple Store'dan silinmesi amacıyla kullanıyor fakat bu yanıltıcı olabilir. Şirket geçmişte, olumsuz incelemeler nedeniyle uygulama silmedi. Bunun yerine uygulamalar, yönergeleri ihlal ettiği için veya diğer sorunlar sebebiyle siliniyor.

Gençler, Nisan'da benzer bir taktiği Google Classroom uygulamasının silinmesi için de kullanmıştı. Okullar, bu uygulamayı koronavirüs pandemisi sırasında online eğitim için kullanıyordu. Taktik işe yaramamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çinli Bytedance Ltd. şirketine ait TikTok uygulamasını kullanan gençler bu misillemeyi, Trump'ın bu hafta sosyal medya uygulamasını yasaklamayı düşündüğünü söylemesinin ardından yaptı. TikTok'un yalnızca ABD'de 165 milyon indirmesinin olduğu belirtildi.

Trump, uygulamanın yasaklanmasını Çin'e zarar vermenin bir yolu olarak değerlendirdiğini söyledi.

Sonrasında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bu hafta uygulamaya karşı olumsuz düşünceleri tekrarladı ve Amerikalılara kişisel bilgilerinin "Çin Komünist Partisi'nin eline" düşmesini istemiyorlarsa uygulamayı indirmemeleri yönünde ısrarda bulundu.

Trump yönetimi uygulamayı yasaklamayı tartışsa da ülkenin tamamı için yasağı nasıl uygulayabilecekleri belirsiz.

Amerikalılara uygulamayı kullanmamalarını emretmek muhtemelen anayasaya aykırı olur ve ABD Anayasası Birinci Ek Maddesi'nin sağladığı hakları ihlal eder. Z Kuşağı'nın öncülük ettiği mevcut kampanyadan da görüldüğü üzere, Trump'ın bu hamlesi milyonlarca kişinin tepkisiyle de karşı karşıya kalacak.

Dijital hakları savunan sivil toplum kuruluşu Elektronik Sınır Vakfı'nın (EEF) Fortune'a konuşan genel danışmanı Kurt Opsahl, Trump yönetiminin izleyebileceği yolun federal çalışanların uygulamayı kullanmasını veya herhangi bir federal fonun uygulamaya gitmesini engellemek olduğunu söyledi.

Hükümet ayrıca, uygulamayı telefon kullanıcılarına sağlayan Apple ve Google gibi şirketleri büyük ölçüde etkileyecek lisans prosedürlerini de hedef alabilir.

Opsahl, Fortune'a "Yönetimin uygulamayı yasaklamak için deneyebileceği yolları öngörmeye çalışma konusunda çok fazla zamanı boşa harcayabiliriz ancak ne demek istediklerini ve bunun yürütme erkinin nasıl meşru ve anayasal bir uygulaması olduğunu açıklamak hala onların görevi" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU