Trump'ın kampanya ekibi: Mitinge düşük katılımın sorumlusu TikTokçular ve K-pop hayranları değil, gazeteciler

Tulsa mitingi sırasında 19 bin kişilik mekanda tahminen 6 bin 200 kişi bulunuyordu

Trump aylar sonra ilk mitingini 20 Haziran'da Tulsa da yapmıştı (AFP)

Binlerce kişinin Donald Trump'ın Tulsa mitingine, etkinliği sekteye uğratmak için kaydolduğunu belirten haberlerin ardından, Trump'ın kampanya ekibi, TikTok gençleri ve K-pop hayranları tarafından kandırılmadıkları konusunda ısrar etti.

Kampanya yöneticisi Brad Parscale, pazar günü yaptığı öfkeli açıklamada "Miting katılımını bir şekilde etkilediğini düşünüp zafer kutlamaları yapan solcular ve internet trolleri ya neden bahsettiklerini ya da bir mitingin nasıl işlediğini bilmiyorlar" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parscale, TikTok'taki gençlerin Donald Trump'ın aylardır düzenlediği ilk mitingi trolleme çabalarını gazetecilerin "neşeyle" haberleştirdiğini sözlerine ekledi ve onları "profesyonel" olmamakla itham etti.

TikTok kullanıcıları, mitingden birkaç gün önce etkinliği sekteye uğratma planlarını paylaşmaya başlamış ve birbirlerini bilet kaydı kaptırmaya ama etkinliğe katılmamaya teşvik etmişti.

Parscale, mitinge kaydolmanın, bir kimseye mekanda koltuk ayrılması anlamına gelmediğini belirtti.

Parscale "Mitinge kaydolmak, telefon numaranızla LCV kaydı yapmanız demektir ve biz sürekli sahte numaralar ayıklarız" dedi ve kampanya ekibinin olası katılım sayılarına "sahte numaraları" dahil etmediğini sözlerine ekledi.

Kampanya yöneticisi, mitingin erken gelen oturur esasına göre numarasız koltuklarla düzenlendiğini, bu nedenle TikTok gençleri ve K-pop hayranları tarafından yapılan trollemenin nihai katılımı etkilemeyeceğini belirterek sözlerini sürdürdü.

Ancak bu açıklama, Trump'ın kampanya ekibinin verdiği sayılara ne olduğunu açıklamıyor. Parscale ve Trump, miting öncesinde Twitter'da, kampanya ekibinin bir milyon bilet talebi almasıyla böbürlenmişti. Kampanya ekibinden gelen diğer katılım sayılarıysa, mekana 100 bin ile 300 bin arasında kişinin geleceğini söylüyordu.

Bunun yerine, etkinlikte bulunan bir itfaiye şefiyle söyleşen Forbes'un haberine göre, 19 bin kişilik BOK Centre'ı pazar akşamı 6 bin 200 kişi doldurdu.Mekana sığmayacak katılımcılar için dışarıda düzenlenmesi planlanan miting, kampanya ekibi tarafından iptal edildi.

Trump'ın kampanya ekibi, The Independent'a, cumartesi günü mitingin girişilerindeki metal dedektörlerden insanların 12 bin kere geçtiğinin sayıldığını söyledi.

Parscale, düşük katılım sayılarına ilişkin açıklamasına, "insanları uzak tutmak için sahte haber üreten medyayı" suçlayarak ve "hatta protestocular zaman zaman mitinge girişleri engelledi" diyerek devam etti.

Parscale "Bu da medyayı, işlerini profesyonelce yapmadıkları halde, neden etkinliklere akredite etme zahmetine giriyoruz diye merak ettiriyor" diye ekledi.

Protestocuların mitingin üç girişinden birini yaklaşık 15 dakika boyunca kapadığı  ancak bu kişilerin hemen dağıldığı ve engellemenin, katılımcıların çoğunluğu zaten mitingdeyken meydana geldiği bildirildi. Daha fazla kişinin katılımını sağlamak için kampanya ekibi, mitinge kaydolmuş herkese hâlâ boş koltuk olduğuna dair mesaj bile gönderdi.

trumpcrowd.jpg

Trump'ın Tulsa'daki mitinginde alandaki koltuklar boş kaldı (Matt Barnard/Ian Maule/Tulsa World/AP)

Pazar günü Fox News'ın yayınına katılan Trump'ın kampanya danışmanı Mercedes Schlapp, mitingdeki düşük katılım sayısını savunmaya çalıştı.

Schlapp, mitinge dijital katılımla böbürlendi ve alanın daha boş görünmesi konusunda girişleri kapatan protestocuları suçladı. Ama sunucu Chris Wallace, Schlapp'ın bahanelerinden etkilenmedi.

Wallace "Trump dün gece bir arenayı doldurmadı" dedi.

Sizler o kadar konuya uzaktınız ki bir açık hava mitingi planlamıştınız. Ama kalabalık arenadan taşmadı ve haberleri izleyip alandaki Fox News muhabiri Mark Meredith'e göre protestocular insanları bu mitinge gelmekten alıkoymadı.

Wallace ekledi: "Burada fotoğrafları gösteriyoruz ve büyük boşluklar görünüyor. Dürüst olmak gerekirse olanlara dair gerçeği inkar ettiğinizde gülünç görünüyorsunuz."

Trump, halkla iletişim kurarken tercih ettiği araç olan Twitter'da mitinge katılım sayısına değinmedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU