BM'den uyarı: Koronavirüs Latin Amerika'da 45 milyon insanı daha yoksulluğa itecek

Raporda yüzde 9,1'lik ekonomik daralma öngörülüyor ve bu, bölgenin 100 yıldır gördüğü en kötü oran

 28 milyon Latin Amerikalı, aşırı yoksullukla karşı karşıya gelebilir (UNICEF)

Birleşmiş Milletler'e göre küresel koronavirüs salgını 2020'de Latin Amerika'da 45 milyon yeni yoksul insana neden olacak.

Perşembe günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in yayımladığı rapor, Latin Amerika ve Karayipler için yüzde 9,1'lik ekonomik bir daralma öngören karanlık bir tablo çiziyor: Bu, bölgenin son 100 yılda gördüğü en kötü oran.

Koronavirüs pandemisinin turizmde ani düşüş ve işçi dövizlerindeki keskin azalma gibi yıkıcı ekonomik sonuçları, Latin Amerika'nın yoksulluk sınırlarının 2019'a nazaran yüzde 7 artmasına neden olacak. Bu da 630 milyon nüfusa sahip bölgede toplam 230 milyon insanın yoksulluk içinde yaşaması demek. Dahası 2020'de 28 milyon Latin Amerikalı, beslenme ihtiyaçlarını kendilerinin karşılayamayacağı anlamına gelen aşırı yoksulluk durumuna girebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Latin Amerika'da üç milyondan fazla insana koronavirüs bulaştı ve 132 binden fazla kişi hastalık yüzünden hayatını kaybetti.

Brezilya gibi birçok Latin Amerika ülkesi, kişi başına düşen Kovid-19 enfeksiyonunda dünyadaki en kötü oranlara sahip. BM raporuna göre Meksika, Guatemala, Nikaragua ve Honduras halklarının, yoksulluktaki en büyük artışları görmeleri bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomi Komisyonu Genel Sekreteri Alicia Bercena, Associated Press'e göre “Burası yapısal eksiklikleri ve zayıf sosyal güvenlik, parçalanmış sağlık sistemleri ve derin eşitsizlikler nedeniyle daha da kötüleşen sürdürülemez bir kalkınma modeliyle, yedi yıldır zaten çok düşük büyüme gösteren bir bölge” ifadelerini kullandı.

Latin Amerika ekonomisini iyileştirmek için bölgenin kalkınma modelinin değiştirilmesi gerektiğini kaydettiği görüntülü mesajda söyleyen BM Genel Sekreteri Guterres, şöyle dedi:

Bu daha adil vergi sistemlerinin oluşturulması, düzgün işlerin yaratılmasının teşvik edilmesi, çevresel sürdürülebilirliğin ve sosyal koruma mekanizmalarının güçlendirilmesi anlamına gelir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU