Reuters: Danıştay'ın Ayasofya kararı cuma günü açıklanacak

Ayasofya'nın akıbetiyle ilgili durum merakla beklenirken hükümet yetkilileri konuştu

Fotoğraf: AFP

Danıştay 10. dairesinde, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davanın sonucunun cuma günü açıklanacağı öne sürüldü.

Uluslararası haber ajansı Reuters'a konuşan Türkiye'den iki yetkili, Ayasofya'nın müze statüsünün kaldırılması ve ibadete açılması konusunda beklentilerini dile getirdi.

İsmini vermeyen AK Partili yetkili, "Ayasofya'nın müze olmasını düzenleyen 1934 sayılı kararın iptali için açılan davada Danıştay'ın kararı henüz resmi olarak oluşmadı ve gelmedi. Kararın büyük ihtimalle cuma günü çıkması bekleniyor. Bu yönde bir bilgi var. Kararın iptal yönünde olmasını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Cuma olmasa da birkaç gün sonra açıklanır"

Ajansa konuşan bir başka yetkili, "Danıştay'ın henüz iptal kararı gelmedi. Kararın iptal olmasını bekliyoruz. Cuma günü kararın çıkmasını bekliyoruz, resmi tebligat kısa süre sonra da ulaşır. Şu anda gördüğümüz resmi bir karar yok. Cuma çıkacağı yönünde bilgimiz var ama olmasa da birkaç gün sonra gelecektir" şeklinde konuştu.

İstanbul'un fethinin yıldönümünde yapılan kutlama kapsamında 29 Mayıs'ta Ayasofya'da Fetih Suresi okunmuştu. Yunanistan'ın tepki göstermesinin ardından Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması tartışmaları başlamıştı.

Ayasofya tartışması

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Ayasofya için  "İbadete açılmasını bekliyoruz." demişti.

Kurtulmuş, Ayasofya'nın 15 Temmuz'da açılma ihtimaline ilişkin, "İnşallah daha önce açılır. Bana sorarsanız bugün açılsın" ifadelerini kullanmıştı.

Dünyada ve İstanbul'da bulunan 300 milyon Ortodoks Hristiyan'ın manevi lideri Ekümenik Patrik Bartholomew, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin Doğu ile Batı'nın arasında "kırığa" neden olacağını ve birçok kişiyi hayal kırıklığına uğratacağını ifade etmişti.

Rus Ortodoks Kilisesi'nin başkanı da, bu kararın Hristiyanlığa bir tehdit olacağını ifade etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Ayasofya'nın müze statüsünün korunması çağrısında bulunmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU