Sakarya’da yine havai fişek patlaması: 3 şehit, 12 yaralı

Taşkısığı mevkisinde Hendek'teki fabrika patlamamış olan havai fişekleri taşıyan araçta patlama meydana geldi. Olay yerinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Soylu bilgi verdi

Sakarya'nın Hendek ilçesinde geçen hafta 7 kişinin hayatını kaybettiği havai fişek fabrikasında yaşanan patlamadaki ihmaller tartışılırken şehrin Adapazarı ilçesinin Taşkısığı bölgesinde bir patlama daha meydana geldi.

Edinilen bilgiye göre Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında patlamayan havai fişek ve diğer patlayıcılar, imha edilmesi amacıyla Adapazarı Taşkısığı mevkiinde bulunan taşocağına getirildi.

Kamyonla taş ocağındaki alana getirilen patlayıcıların boşaltılmak istendiği sırada patlama meydana geldi. 

Bakan Soylu: 11 jandarma ile kamyon şoförü yaralı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, patlamanın meydana geldiği bölgede incelemelerde bulundu.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Soylu, imha işlemlerine ilişkin bilgi vererek, "Buraya 30 KM'lik mesafede geçen hafta gerçekleşen patlamadan sonra o patlayıcıların orada bulunmaması kararı alındı. Yaklaşık 15 tonluk patlayıcı geçen haftadan beri ordan taşınmaya başlandı" ifadelerini kullandı.

Ormana uzak olduğundan dolayı bu bölgede imhanın gerçekleştirilmek istendiğini belirten Soylu, "Son 1 - 1,5 tonluk patlatmaya hazır havai fişek varken bu olay meydana geldi" dedi.

Yaralı ve şehit askerlerle ilgili bilgi veren Soylu şunları kaydetti:

Maalesef bu patlamada ikisi patlayıcı madde imha timinden olan, biri Ankara'dan biri de İstanbul'dan buraya görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız şehit oldular. Birisi de alanın güvenliğini sağlamakla görevli olan jandarma personelimiz şehit oldu.Aracın şoförü şu an ağır yaralı, hastanede. Ameliyatta olduğu bilgisini aldık. Yine Kocaeli'nde hastaneye sevk edilen bir jandarmamız var. Yine aynı zamanda kaburgasında hafif bir ağrı olan, patlamadan mütevellit bir ağrı olduğunu bildiğimiz bir personelimiz var. Hastanelerde 11 jandarma personelimiz var ve bir de şoför arkadaşımız var. Üç arkadaşımız dışında diğerlerinde hayati tehlikesi veya bir sıkıntı yok. Hayati tehlikesi olan bir tek kamyon şoförümüz var. Ona da şifalar diliyoruz.

Jandarmamızın patlayıcı madde imha timi var. Bunu sadece burada yapmıyoruz. Sınırda da mayın temizleme işlemlerini bu arkadaşlar yapıyor. Sınır dışında da bu arkadaşlarımız patlama olayında müdahale ediyor. Profesyonel timler bunlar. İhmal varsa nasıl oldu, ihmal yoksa teknik olarak ne oldu, araştıracağız.

 

"Milletimizi bir kez daha derinden üzmüştür"

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Sakarya’da meydana gelen olayla ilgili bir açıklama yaptı.

3 Temmuz 2020 Cuma günü meydana gelen patlamanın acısı ve yankısı henüz geçmemişken yeni bir olayın meydana geldiğini hatırlatan Bahçeli, "Yeni bir vahim olayın vuku bulması milletimizi bir kez daha derinden üzmüştür" dedi.

Bahçeli açıklamasın şunları kaydetti:

"Hendekte bulunan bir taş ocağında, felaketin yaşandığı havai fişek fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü şekilde patlatılmaları amacıyla taşındıkları kamyondan indirilmesi sırasında maalesef patlama yaşanmıştır. Bu kapsamda üç kahraman Jandarmamız şehit olmuş, altı kardeşimiz de yaralanmıştır. Aziz şehitlerimize, 3 Temmuz 2020 tarihli patlamada hayatlarını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyor, yaralanan ve tedavi gören kardeşlerimize şifalar niyaz ediyorum"

Validen açıklama: 1 yaralının durumu ağır

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, yaptığı açıklamada, Hendek'teki havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da meydana gelen patlamanın ardından burada bulunan patlayıcıların Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı ve görevli savcıların talimatlarıyla uzman patlayıcı ekiplerle Adapazarı ilçesi Taşkısığı Mahallesi'nde bulunan taş ocağına intikali sırasında patlama meydana geldiğini söyledi.

Patlamaya ilişkin ilk bilgileri paylaşan Kaldırım, malzemelerin kamyon üzerindeyken patlamanın geçekleştiğini belirterek,  "Patlayıcıların intikalleri esnasında patlama meydana geldi. Patlamada 3 şehidimiz, 6 yaralımız var. Yaralılardan 1'inin durumu ağır." ifadesini kullandı.

 

İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama

İçişleri Bakanlığı da yaptığı açıklama ile patlayıcıların kamyondan indirilirken patlamanın meydana geldiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Sakarya-Hendek ilçesi Taşkısığı Mahallesinde faaliyet gösteren Taş Ocağında, Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı gereği Havai Fişek Fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü şekilde patlatılması maksadıyla taşıyan kamyondan indirildiği esnada, patlama meydana gelmiştir. Meydana gelen patlamada; 2’si patlayıcı madde imha timinden olmak üzere 3 jandarma personelimiz şehit olmuş, 6 personelimiz yaralanmıştır.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bölgeye gittiği öğrenildi.

20200709_2_43356482_56552261.jpg
Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde, yaklaşık 15 dönüm alana kurulu havai fişek fabrikasında, 3 Temmuz'da saat meydana gelen patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetmişti. Bu fabrikadan taşınan patlayıcılar, imha edilmeye götürülürken patladı. (Fotoğraf: AA)


İlk tahliyede patlama

Taşkısığı bölgesine götürülen patlayıcıların Hendek'ten ilk nakil olduğu belirtildi. Patlamadan önce fabrikadaki patlayıcıların alınarak kısım kısım imha edilmesi bekleniyordu. 

Muhtar anlattı: Kamyon paramparça

Taşkısığı Mahallesi Muhtarı Muharrem Bektaş, patlamayı şöyle anlattı:

Hendek’te patlamayan mühimmatı, jandarma kontrolünde mahallemizde bulunan boş kullanılmayan taş ocağında kontrollü patlatma yapılmak istendi, o sırada kaza oldu. Şu anda yaralımız var. Muhtemelen 1 sivil geri kalan asker. Tek bildiğim bu. Kamyon olay yerine geliyor. Durduğu yerde patlıyor. Kamyon şu an gözümün önünde ve paramparça olmuş durumda. Muhtemelen kamyonun içinde olmuş. Bilmiyorum yanlış bilgi vermeyeyim ama şu anda gözümle gördüğüm bu. Şu anda olay yerindeyim kamyonla aramda 5 metre var.

Geçen hafta Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında gerçekleşen patlamada 7 kişi hayatını kaybetmiş, 100'den fazla kişi de yaralanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU