Habertürk Ankara Temsilcisi, sosyal medya düzenlemesinin detaylarını paylaştı: “Zararlı içeriğin kaldırılmaması halinde 5 milyon TL ceza”

Sosyal medya düzenlemesinde sosyal ağ sağlayıcısının tanımı yapılacağı ve özel tebliğ ile bildirim usulü getirileceği kaydedildi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya platformlarına yönelik açıklamalarının ardından yapılacak düzenlemenin detayları belli olmaya başladı.

Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir düzenlemenin detaylarını paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre düzenlemede sosyal ağ sağlayıcısının tanımı yapılıyor, özel tebliğ ve bildirim usulü getiriliyor. Türkiye'de temsilci zorunluluğu, 48 saat içinde cevap yükümlülüğü, zararlı içeriğin kaldırılmaması halinde 5 milyon TL ceza, uyarıları dikkate almayan ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen internet servis sağlayıcısının bant genişliği yüzde 95'e kadar daraltılması öngörülüyor.

Özel tebliğ ve bildirim usülü

İddiaya göre yurt dışında bulunan internet aktörlerine tebligatta yaşanan sorunların önüne geçilebilmesi amacıyla özel tebliğ ve bildirim usulü getirilecek. Elektronik ortamda yapılan bildirimlerin tebligat olarak kabul edilmesi düzenlenecek.

İçeriklere yer sağlayan şirketlerin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından denetlenmesine imkan sağlanacak.

Türkiye’de temsilci bulundurmaları hedefleniyor

Sosyal medyada yer alan hukuka aykırı içeriğin kaldırılması veya içeriğe erişimin engellenmesi hususunda ilgili şirketlere ulaşılabilmesini teminen Türkiye’de temsilci bulundurmaları hedefleniyor.

48 saat içinde cevap verme yükümlülüğü

Sosyal ağ sağlayıcılara, kişilik haklarının ihlali ve özel hayatın gizliliğinin ihlali durumunda, ilgili kişiler tarafından yapılacak başvuruların cevaplandırılması için 48 saatlik süre içinde cevap verme yükümlülüğü getiriliyor.

Veriler Türkiye’de barındırılacak

Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılara (Twitter, Facebook, Youtube, TikTok, Instagram) Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma yükümlülüğü getirileceğini öne sürüldü.

Cezalar

Aydemir’in aktardığına göre içeriğin kaldırılmasına ilişkin başvurulara 48 saat içerisinde cevap verilmediği takdirde 5 milyon TL, raporlama ve istatistiki bilgi verilmediğinde 10 milyon TL, verileri Türkiye’de barındırmadığının tespit edilmesi halinde 50 milyon TL idari para cezası öngörüldü.

Düzenlemenin detaylarında şunlar yer aldı:

Hakim kararının gereğini 24 saat içinde yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılar, doğan zararların tazmininden sorumlu tutulacak.
Yapılan ihtara rağmen 30 gün içerisinde Türkiye’de temsilci bulundurmayan ve temsilcinin kimlik ve iletişim bilgilerini BTK'ya bildirmeyen sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için sulh ceza hâkimliğine, BTK tarafından başvuruda bulunulabileceği, buna rağmen ikinci ihtarla 30 günlük süre içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 95 oranında daraltılması için sulh ceza hâkimliğine başvurulacağıyla ilgili düzenleme yapılıyor. Bu yöntemle erişim tamamen engellenmemekte, kısmi yayın devam edebilecek.

 

Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU