Hürriyet yazarı Cebeci: THY pilotların maaşında yüzde 50 indirime gidecek

Uğur Cebeci, şirketin salgının sonuna kadar kimseyi işten çıkarmamak için çaba harcayacağını belirtti

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesinin havacılık konularında uzman olan yazarı Uğur Cebeci, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en çok etkilenen kurumlardan birisi olan Türk Hava Yolları’nda (THY) pilot maaşlarının yüzde 50, personel maaşlarının yüzde 30 oranında düşürüleceğini yazdı.

Cebeci, bugünkü köşe yazısında THY’nin 2018’deki maaşlara dönmek istediğini söyledi.

“Şirket yapılan hesaplamalarında pilot maaşlarında yüzde 50, diğer çalışanların maaşlarında yüzde 30 gibi bir indirim hedefliyor” diyen Cebeci, şu ifadeleri kullandı:

2018 yılı sonuna kadar şirket alabildiğince zincirleme zamlar yapmış. Halen şirketin yıllık 1.8 milyar dolar personel maliyeti var. Bu maliyetin yüzde 50’si yani 900 milyon doları yaklaşık 6 bin pilota, yüzde 25’i ise 12 bine yakın kabin memuruna geri kalan ise genel müdür dahil diğer personele ödeniyor. Yurtdışı personel maliyeti bu rakamın yüzde 8’ini oluşturuyor. Örneğin çok üst seviyede bir yöneticinin aldığı maaş 30 bin kişilik personel içinde 2 bin 600’üncü sırada yer alıyor. THY’de tüm çalışanlara yapılan son ek yüzde 8’lik zam bile şirkete aylık 35 milyon dolara mal oluyor. Şirkete 6 aylık maliyet 210 milyon dolar. Henüz sendika ile bir anlaşma olmadığı için şirket bu zammı ödemek zorunda.

THY’deki pilotların maaşları hakkında da bilgi veren Cebeci, şöyle devam etti:

THY pilot maaşlarında yüzde 50, diğer personelin maaşlarında yüzde 30 indirim konusunda kararlı. Ve pandeminin sonuna kadar da kimseyi işten çıkarmamak için çaba harcayacak. İkramiyelere dönüş için THY, sendikaya 2020 sonunu işaret ediyor. Ama bir uzlaşma yok. Bir başka çalışma ise ikramiyelerin tümünün kaldırılması yönünde. Ufukta görünen durum işten çıkarmama konusunu daha şimdiden kesin bir sonuca taşınamıyor. Gelecek günler yol haritasını daha keskin çizgilere kavuşturacak.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU