ABD Dışişleri Bakanlığı: Pompeo, Taliban liderlerinden biriyle telefonda görüştü

Açıklamada Pompeo'nun, örgütün Amerikalılara yönelik faaliyette bulunmaması konusunda telkinde bulunduğu belirtildi

Fotoğraf: Reuters

ABD Dışişleri Bakanlığı, Mike Pompeo'nun dün gece Afganistan Talibanı'nın önemli isimlerinden Molla Baradar ile video konferans yöntemiyle görüştüğünü duyurdu.

Bakanlık Sözcüsü Morgan Ortagus, "Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Taliban liderlerinden ve müzakerecilerinden Molla Baradar'ı video yöntemiyle aradı. Görüşmede Taliban ile ABD arasındaki anlaşmalar ele alındı" dedi.

Sözcü, görüşmede Pompeo'nun "Taliban'ın Amerikalılara yönelik herhangi bir faaliyette bulunmamasına yönelik telkinlerde bulunduğunu" sözlerine ekledi.

Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin'in, Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre ise, Pompeo ile Molla Baradar arasında dün gece gerçekleşen görüşmede, "Doha Anlaşması'nın tam olarak uygulanması, yabancı güçlerin geri çekilmesi, mahkumların serbest bırakılması, Afgan hükümetiyle müzakereler ve çatışmanın azaltılması" konuları konuşuldu.

Taliban ile ABD, geçtiğimiz şubat ayında Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen toplantıda, Afganistan'da barış için anlaşma imzalamıştı.

Anlaşmaya kapsamında ABD'nin Afganistan'daki askerlerini aşamalı olarak geri çekmesi, bunun karşılığında Taliban'ın "güven taahhüdü ve Kabil'le görüşme yapması" öngörülmüştü.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU