HÜDA PAR: Bölgedeki il ve ilçe devlet hastaneleri ihtiyaca cevap verememiş, alt yapı neredeyse çökmüştür

HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam, “Yeni kurulan şehir hastanelerinin bölgesel dağılımına bakıldığında doğu illerinin bundan nasibini almadığı görülmektedir” dedi

İshak Sağlam / Fotoğraf: HÜDA PAR Basın

Haftalık basın toplantısında, Güvenlik Soruşturmaları Yasası, ekonomideki yapay gelişmeler ve küresel salgına karşı alınması gereken tedbirlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı İshak Sağlam, doğu illerinde tedbirlerin yetersizliğine dikkat çekti.

“Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketleriyle birlikte ekonomideki yapay gelişmeleri değerlendiren Sağlam, paketlerin reel ekonomiden ziyade bankacılık sektörünü desteklediğini ifade ederek, reel sektörün yine ihmal edilerek, bankacılık sektörüne bağımlı ve mecbur bırakıldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptali sonrasında yeniden meclise sunulan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi, İçişleri Komisyonu’nda kabul edilmesini değerlendiren Sağlam, “Teklif her ne kadar güvenlik soruşturmasını istihbarat, emniyet, askeriye, adliye gibi gizlilik dereceli birimler için öngörmekteyse de, gizlilik dereceli birimler teklifte netleştirilmediği için tüm kamu görevlerinin bu kapsama dâhil edilmesinin önünde bir engel yoktur. Nitekim uygulamada gizlilik dereceli olmayan kamu kurumlarının mühendis ve hizmetli sınıflarında çalışacaklara dahi gizlilik dereceli birim olduğu gerekçesiyle güvenlik soruşturması yapılmaktadır” diye konuştu.

“Teklifte suçun şahsiliği göz ardı ediliyor”

Teklifte hukukun evrensel ilkelerinden ve anayasal bir ilke olan suçun şahsiliği ilkesinin göz ardı edildiğini kaydeden Sağlam, “Babasının suçu nedeniyle evladı dahi cezalandırmayan bir medeniyetimiz varken kayınbabasının suçuyla damadı cezalandıran bir anlayış memlekete adalet getirmez. Temel gaye adaletin ikamesi olmalı iken, hukuksuzluğu yasalaştırmak, siyasetin olması gereken maksadına aykırıdır” dedi.

“Salgın sürecinde ortaya çıkan tablo yatırımlarının bölgeler arası farkını da ortaya koymuştur”

1 Haziran tarihi itibarıyla başlayan normalleşme sürecinde özellikle bazı bölgelerde koronavirus vakalarında ciddi anlamda artış gösterdiğine dikkat çeken Sağlam, devamında şu ifadelere yer verdi:

Bu artış vatandaşlarımızın tedavisinde gecikmelere ve salgının kontrolsüz bir şekilde yayılmasına neden olmaktadır. Özellikle doğu ve güneydoğu illerinde artan vakalara karşın sağlık hizmetinin yetersiz kalması ile yataklı tedavi kurumlarının kapasite yetersizliği vatandaşlarımızı tedavi olabilmek için başka illere gitmek zorunda bırakmaktadır. Salgın ile mücadele sürecinde ortaya çıkan bu tablo, sağlık yatırımlarının bölgeler arası farkını da ortaya koymuştur.

“Hastaneler ihtiyaca cevap verememiş, alt yapı neredeyse çökmüştür”

Doğu ve Güneydoğu illerinde tedbirlerin yetersizliğine dikkat çeken Sağlam, sözlerini şöyle tamamladı:

Bu yönüyle belirtilen bölgelerin nüfus yoğunluklarına oranla kamu hastane yatak kapasitesi batı illerine kıyasla çok düşük kalmıştır. Yeni kurulan şehir hastanelerinin bölgesel dağılımına bakıldığında doğu illerinin bundan nasibini almadığı görülmektedir. İl ve İlçe devlet hastaneleri, ihtiyaca cevap verememiş, alt yapı neredeyse çökmüştür. Bu realite, doğu illerimizde ihtiyaca cevap verebilecek sayıda yataklı tedavi kurumu ihtiyacını da gün yüzüne çıkarmıştır. Doğu illerimizde salgınla mücadelenin başarılı olabilmesi için devlet-vatandaş dayanışması çerçevesinde daha kapsamlı tedbirler zorunlu hale gelmiştir.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU