ABD’deki işgücünün yüzde 25 ila 30’unun, 2021 sonunda haftanın birkaç günü evden çalışacağı tahmin ediliyor

Danışmanlık şirketi Global Workplace Analytics’e göre birçok ofis çalışanı Kovid-19’dan sonra da evden çalışmak istiyor

Şirketin anketine göre katılımcıların yalnızca yüzde 6'sı, gelecekte evden çalışmak istemediklerini söylüyor (Pixabay)

Koronavirüs pandemisi nedeniyle alınan önlemler kapsamında dünyanın dört bir yanındaki çok sayıda kişi, evden çalışmaya başladı.

Çoğu ülkedeki tecrit önlemleri artık hafiflese de bazı büyük şirketler, evden çalışmaya devam edeceklerini duyurdu. Twitter ve Square, isteyenlerin temelli evden çalışabileceğini söylerken Google da sene sonuna kadar evden çalışacaklarını açıkladı.

Danışmanlık şirketi Global Workplace Analytics’in bu ay yayımladığı Küresel Evden Çalışma Deneyimi Anketi’nde de evden çalışmanın giderek yaygınlaştığı ortaya çıktı.

ABD’de evden çalışanların sayısının 10 yılda yüzde 115 arttığı görülen ankette çalışanların yüzde 93’ünün, esnek çalışma olanağı sunan işverenleri tercih ettiği anlaşıldı.

Şirket, ABD işgücünün yüzde 25 ila 30’unun 2021 sonuna kadar haftada birkaç gün evde çalışmaya başlayacağını tahmin ediyor. 

Çalışanların talebi artıyor

Şirketin bahsi geçen anketine göre dünya çapından ofis çalışanlarının yüzde 76'sı ve ABD'li çalışanların yüzde 82'si, Kovid-19 sonrasında haftada en az bir kez evden çalışmaya devam etmek istiyor.

Pandemiyle önlemleriyle birlikte gelen evden çalışma uygulaması, 2 bin 865 katılımcının yarısından fazlası için yeni bir deneyimdi.

Şirketin başkanı Kate Lister, “İnsanlar evden çalışmanın tadını aldı. Cin şişeden çıktı bir kere. Artık dönüşü yok” diye konuştu.

Yöneticilerin evden çalışma korkusu azalıyor

Patronların uzaktan çalışmaya yaklaşımı güvensizlik üzerine kurulu. Çünkü yöneticiler,  yapılan işe bakmak yerine boş ve dolu koltukları saymaya alışmış durumda. Ancak uzmanlar, 40 yılı aşkın süredir sonuçlara odaklanmak gerektiğini söylüyor.

Danışmanlık şirketi ise evde çalışan yöneticilerin genellikle bu uygulamayı desteklediğini söylüyor. Buna göre sanal araçları kullanmaya alışan yöneticilerin güvensizliği azalıyor.

Evden çalışmanın sağladığı tasarruf, artık daha iyi anlaşılıyor

Eskiden evden çalışma konusundaki talepler, verimin artması ya da çalışanlara cazip gelmesi konularına yoğunlaşıyordu. Ancak son dönemde şirket yöneticileri, ofis masraflarını azaltarak maliyeti de epey düşürebileceklerini fark etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca yeni araştırmalara göre ofis çalışanları, zamanlarının yüzde 50 ila 60’ında masalarında oturmuyor. Bu da ofis giderleri açısından büyük bir kayıp.

Ankete göre, ofisteki dikkat dağıtan faktörler de çalışanların günde 78 dk'sına mal oluyor. Öte yandan bu süre, evdeyken 43 dk'ye düşüyor.

Danışmanlık şirketi, ortalama bir işverenin zamanının yarısında uzaktan çalışan her bir kişi için yılda yaklaşık 11 bin dolar tasarruf edebildiğini söylüyor. Aynı şekilde çalışanlar da evden çalışarak 2 bin 500 ila 4 bin doları kenara koyabiliyor.

Uzaktan çalışmanın çevresel yararlarına dair farkındalık oluşuyor

Kovid-19 tedbirlerinin henüz ilk günlerinde trafik ve hava kirliliği dramatik şekilde azaldı. Ne yazık ki sürdürülebilirlik, evden çalışmaya geçişin nedenleri arasında çok önemli bir yer kaplamıyor. Ancak uygulamanın yaratabileceği çevresel farkı uygulamada görebilmek, işverenler ve çalışanların farkındalığını artırabilir.
 

Independent Türkçe, Global Workplace Analytics

DAHA FAZLA HABER OKU