Türkiye’de eğitim gören Doğu Türkistanlı akademisyenin toplama kampında öldüğü iddia edildi

Türkiye’de eğitim aldıktan sonra memleketi olan Doğu Türkistan’a döndükten sonra 2018’de gözaltına alınarak toplama kampına götürüldüğü öne sürülen akademisyen Ekrem Mehmet’in burada yaşamını yitirdiği ileri sürüldü

Ekrem Mehmet'in Doğu Türkistan'da kampta öldüğü iddia ediliyor / Fotoğraf: Karar Gazetesi

Karar Gazetesi’nin özel haberine göre Ekrem Mehmet’in ölüm haberini halen Türkiye’de yaşayan ve Doğu Türkistan’dan birlikte geldiği arkadaşı Nurettin İzbasar duyurdu.

Nurettin İzbasar, 2011’de eğitim almak için birlikte Türkiye’ye geldiği arkadaşı Ekrem Mehmet’in kamplarda maruz kaldığı baskı, işkence ve kötü şartlara dayanamayarak vefat ettiğini öğrendiğini iddia etti.

İzbasar, Mehmet’in Pekin’deki Merkezi Milliyetler Üniversitesi Uygur Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirmesinin ardından kendisiyle birlikte 2011’de eğitimine devam etmek için öğrenci vizesiyle Türkiye’ye geldiğini belirtti.

toplamakampları.jpg
Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında Uygur Türkleri'nin toplandığı iddia edilirken, Çin bu kampların varlığını kabul etmiyor / Fotoğraf: Karar Gazetesi

 

2016’da Çin’e geri dönmüştü

Mehmet’in 2012’de Ankara Üniversitesi DTCF’inde yüksek lisans eğitimine başladığını aktaran İzbasar, arkadaşının mezuniyetin ardından 2016’da Çin’e geri dönerek Urumçi’de Maarif Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladığını kaydetti.

İzbasar, Mehmet’in Türkiye’de eğitim gördüğü suçlamasıyla 2018’de Çin tarafından kamplara alınmasının ardından kendisiyle iletişiminin kesildiğini ancak bu hafta edindiği bilgiye göre arkadaşının kamplarda öldüğünü ifade etti.

Eşinin de aynı üniversitede öğretim görevlisi olduğunu vurgulayan İzbasar, Mehmet’in kamplara alındığı sırada dünyaya gelen çocuğunu da göremeden hayata gözlerini yumduğunu öne sürdü.

arkadaşı.jpg
Nureddin İzbasar, birlikte eğitim gördüğü Ekrem Mehmet'in toplama kampında öldüğünü iddia etti / Fotoğraf: Kişisel sosyal medya hesabı

 

Türkiye’de eğitim gören öğrenciler tehdit altında

İzbasar, Türkiye’de çok sayıda Uygur Türkü’nün eğitim gördüğüne dikkati çekerek Doğu Türkistanlı öğrencilerin ve akademisyenlerin hayati tehlikelerinin bulunduğunu öne sürerek şöyle konuştu:

Türkiye’de eğitim görmek Çin makamları tarafından suç kabul ediliyor. Mehmet gibi Türkiye’de eğitim görerek ailesi ya da Çinli yetkililerin baskısıyla geri dönenlerin hayati tehlikesi bulunmaktadır.

İzbasar, Doğu Türkistan’daki çok sayıda alim, öğretim görevlisi ve aydının kamplara gönderildiğini hatırlatarak, Türkiye devletini konuyla ilgili girişimlerde bulunmaya, uluslararası insan hakları örgütlerini ve medyayı da daha bu konuya hassasiyetle yaklaşmaya çağırdı.

 

Independent Türkçe / karar.com

DAHA FAZLA HABER OKU