YSK'nın onay verdiği adayları Turkuvaz ve Demirören medya organları "terörist" diye fişledi

Sabah'ın haber yaptığı istihbarat raporları Hürriyet, Milliyet, Posta ve A Haber'de de yayınlandı

Seçime 1 hafta kala Sabah gazetesinin "İşte CHP'nin PKK'lı adayları" iddiasıyla haber yaptığı istihbarat raporları tartışma yarattı

Seçime bir hafta kala Sabah gazetesinin “İşte CHP’nin aday listesindeki PKK’lılar” başlığıyla yayınladığı haber gündemin ilk sıralarına oturdu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli seçim kampanyası boyunca CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’ni HDP ve terör örgütleriyle işbirliği yapmakla suçladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da geçen hafta “325 PKK ve HDP iltisaklıyı CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi listelerinden meclis üyesi adayı yaptılar. Bunlar kim? Yukarıdan aşağıya önümüzdeki hafta isimlerini tek tek açıklayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Sabah gazetesi CHP aday listesinde yer alan ve PKK’lı oldukları iddia edilen kişilere ait istihbarat raporlarını yayınladı.


Fotoğraf galerisi şeklinde verilen istihbarat raporlarında kişilerin isimleri, fotoğrafları, TC kimlik numaraları, yakınlarının isimleri de yer aldı. 

Hürriyet, Milliyet, Posta ve A Haber de haberi Sabah gazetesini kaynak göstererek aynı şekilde yayınladı. Hürriyet ve Milliyet haberlerinde “Terör örgütü PKK ile bağlantılı isimlerin CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi tarafından belediye meclis üyesi adaylığına yazıldığı belirlenmişti” cümlesi aynı şekilde kullanıldıktan sonra “İşte o isimler” ifadesiyle istihbarat raporlarının fotoğrafları galeri şeklinde verildi.

Haberde PKK'lı oldukları iddia edilenlerin istihbarat raporlarında yer alan ifadelerden bazıları şu şekilde:

“İstanbul’da yakalan bir PKK’lının ifadesinde işbirlikçilik yaptığını söylediği kardeşi 1999 yılında Muş’ta gözaltına alınmış” 

“Yeğeni PKK/KCK terör örgütü için faaliyet göstermekteyken örgütten kaçarak KDP'ye teslim olduğu"

“2014 yılında DBP Batman İl Delege listesinde adının geçtiği"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“PKK’lı iseler neden tutuklamadın?”

Best FM’de katıldığı programda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu iddiaları yalanlayarak belediye meclis üyesi adaylarının tamamının parti üyesi olduğunu, seçim için savcılıktan sicil kaydı aldıklarını ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından da onaylandıklarını belirtti. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Senin istihbarat örgütün yok mu? Bunlar PKK'lı ise niye tutuklamadın? Nasıl olup da temiz kağıdı verdin? Eğer 'Böyle bir karalama kampanyasından yola çıkarak oy devşirebilir miyiz?' diye düşünüyorlarsa bu milletin aklı, belleği, neyin ne olduğunu görme gibi bir feraseti var."

"Kürt oldukları için adayları fişliyorlar"

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli Adana Seyhan’da düzenlenen mitingde konuştu. Temelli iktidarı ırkçılıkla suçlayarak şu ifadeleri kullandı:

"Bunlar Kürt düşmanı, kalkmışlar gazetelere haber sızdırıyorlar. Türkiye’de çeşitli partilerden aday olmuş insanları suçluyorlar. Kürt oldukları için! Zihniyete bakın! Sonra da diyorlar ki GBT cihazları çalışmıyor. Öğrenmek istiyorsanız kendinize GBT yapın, suç dosyalarınızı görün. Bunlar utanmasalar kafatasımızı ölçecekler. Utanmasalar göğsümüze işaret takacaklar, 12 Eylül’de olduğu gibi bizi fişleyecekler. Bunların zihniyeti budur, GBT cihazına laf söylerken zihniyetleri açığa çıkmıştır." 




“Seçimden sonra üzerlerine gideceğiz”

Konu TGRT Haber yayınına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da soruldu. Seçimden sonra bu isimlerin meclis üyeliklerinin ya da başkanlıklarının iptali için müracat edeceklerini söyleyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"Bunların içinde bu soruşturmayı geçirdi, geçirmedi hepsi bir tarafa hemen hemen haklarında soruşturma vesaire açılmayanı yok gibi. Tabii burada gelecekte Yüksek Seçim Kurulu’nun bu işi çok daha farklı ele alması lazım. GBT sisteminin ben doğru çalıştığına inanmıyorum. GBT sisteminin çok daha doğru çalışması lazım. Bu tür adamların bir defa adaylıklarının daha baştan silinip atılması lazım. Şimdi ne olacak? Seçim sonrası 340 değil mi, bu isimlerle ilgili başta benim partim olmak üzere hepimiz de yükleneceğiz. Bunların hepsinin bir defa başkansa başkanlığını, meclis üyesi ise meclis üyeliğinin düşürülmesi için müracaatlarımızı yapacağız.”

Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de PKK ile bağlantılı oldukları iddia edilen kişilerin adaylığına neden müdahale edilmediği sorusuna “Yargılamalar devam eder, kesinleşir. Ondan sonra bu hususlar elbette sonuca bağlanır” diye yanıt verdi. 

Seçmenin oy verirken bu durumu göz önünde bulundurması gerektiği görüşünü dile getiren Gül, “Öyle bir mahkumiyet olursa elbette bu konuda kamu hizmetlerinden kısıtlılık ve görevi yapamama gibi sonuçları olabilir” diye konuştu. 

DAHA FAZLA HABER OKU