"Maymun çetelerinin" kontrol ettiği kentte yaşayan Taylandlılar: Kafeste olan biziz

Yetkililer maymunların sayısının hızla arttığı şehirde kısırlaştırma programı başlatacak

Hindistan'da yakın zamanda maymunlar koronavirüs kan örneklerini çalmıştı (AFP)

Tayland’ın “Maymunlar Şehri” olarak bilinen Lopburi kenti sakinleri, maymun çetelerinin kavgalarının insanlar açısından geçişsiz alanlar yarattığından barikatlar arkasında saklandıklarını söylüyor.

The Guardian'ın haberine göre eski Tayland şehrinde, sakinler maymunları abur cuburla sakinleştirmeye çalışırken, şehir artan maymun popülasyonunun istilasına uğradı. 

Maymunlar genellikle şehri ziyaret eden turistlerin verdiği muzlarla besleniyordu. Koronavirüs nedeniyle turistlerin sayısı dramatik biçimde azaldı.

Terasını örten ağlara işaret eden Kuljira Taechawattanawanna, “Biz kafeste yaşıyoruz, maymunlarsa dışarda” dedi. 

13. yüzyıldan bu yana ayakta olan şehirde yaşayan Taechawattanawanna, “Dışkıları her yere yayılmış durumda, özellikle yağmur yağdığında koku katlanılamayacak düzeye geliyor” ifadelerini kullandı.

Korkusuz primatlar, turistlerin ilgisini çekmeleri nedeniyle bugüne kadar büyük oranda tolere edilmişti. 

Ancak salgının hayvanların davranışlarında beklenmedik değişiklikler yaratması nedeniyle, hükümet maymunlara karşı kısırlaştırma kampanyası başlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mart’ta yüzlerce maymunun sokaklarda besin için kavga ettiklerinin görüldüğü videolar sosyal medyada viral hale gelmişti. 

Maymunların sayısının üç yıl içinde ikiye katlanarak 6 bine ulaştığı tahmin ediliyor. Hayvanların sayılarının artması insanlarla bir arada yaşamalarını zorlaştırıyor.

Şehirde terk edilmiş bir sinema salonunun makakların merkezi olduğu belirtildi. Yakınlarda bulunan bir dükkan sahibinin makakları korkutmak için doldurulmuş kaplan ve timsah oyuncaklar kullandığı aktarıldı.

Prang Sam Yod tapınağının yöneticilerinden Pramot Ktempai, “Ne kadar çok yerlerse, o kadar enerji doluyorlar ve daha fazla yavruluyorlar” dedi. 

Maymunlar arasında çete kavgaları yaşanırken, üç aylık aradan sonra yetkililer kısırlaştırma programı başlattı. Doğal hayat yetkilileri hayvanları kafeslere çekebilmek için meyve kullanıyor. Hayvanları kafeslere koyduktan sonra kısırlaştırmak üzere kliniklere götürüyorlar. 

Ancak kısırlaştırma programının yeterli olmayabileceği belirtildi.

Lopburi’de dükkan işleten Taweesak Srisaguan, “Onların etrafta dolaştıklarını, sokaklarda oynadıklarını görmeye alışkınım. Eğer giderlerse kesinlikle yalnız hissedeceğim” dedi. 

 

The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU