Piyasalar karıştı: Beyaz Saray ticaret danışmanı önce “Çin ile anlaşma bitti” dedi, sonra “bitmedi” açıklaması geldi

Beyaz Saray ticaret danışmanı Peter Navarro, Fox News'ta katıldığı bir programda, Çin ile ticaret anlaşmasına ilişkin bir soruya, "bitti" yanıtını verdi. Ancak daha sonra hem Navarro hem Başkan Trump, bu yorumu düzeltti

Beyaz Saray ticaret danışmanı Peter Navarro. Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times

Haftanın ikinci işlem gününde başta Asya borsaları olmak üzere küresel piyasalardaki dalgalanmanın kaynağı ABD’den gelen açıklamalar oldu. 

Beyaz Saray ticaret danışmanı Peter Navarro, Fox News’ta katıldığı bir programda Çin-ABD arası ticaret anlaşmasını bozan tarafın “koronavirüs salgınını haber vermeyen” Çin olduğunu  söyledi ve “Anlaşma bitti mi?” sorusuna “Bitti” yanıtını verdi. 

Ancak daha sonra Fox News’a bir açıklama daha yapan Navarro, “Yorumlarım tamamen kapsamı dışına çıkarıldı” diyerek Çin ile ticaret anlaşmasının bitmediğini ifade etti. 

NBC’ye de bir açıklama yapan Navarro, “Ben yalnızca Çin Komünist Partisi’ne olan güvensizliğimizden bahsediyordum. Çin virüsü hakkında yalan söylediler ve salgının dünyaya yayılmasına neden oldular” dedi. 

Navarro, ticaret anlaşması ile ilgili olarak “Birinci faz olduğu yerde duruyor. Bunu yönetmeye çalışıyoruz” dedi. 

Peter Navarro’nun açıklamalarının ardından ABD Başkanı Donald Trump da Twitter’dan yaptığı açıklamada “Çin ticaret anlaşması tamamıyla yürürlükte. Umarım anlaşmanın tüm şartlarına uyarak devam ederler” dedi. 
 


Washington-Pekin arası ilişkiler ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesinden bu yana en kötü seviyede. 

Başkan Trump, üretiminin Çin’den ABD içerisine kayması gerektiğini savunurken, iki ülke arası anlaşmanın birinci fazı Çin’in 2021’ye kadar 200 milyar dolarlık Amerikan mal ve hizmeti satın alması gerektiğini şart koşuyor. Ancak Çin, koronavirüs salgınının da tetiklemesiyle bu hedefin çok gerisinde. 

Navarro’nun açıklamasının ardından negatife düşen Asya endeksleri yeniden yükseldi. 

Hong Kong’un Hang Seng endeksi işlem gününün son bir saatinde yüzde 1,34 yükselirken, Şanghay Bileşik Endeksi’ndeki yükseliş yüzde 0,18 oldu. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU